Hoe een Franse moordverdachte zich twintig jaar schuilhield – en in Nederland werd opgepakt

Gepubliceerd op: 19-9-2023

Een Fransman zou opdracht hebben gegeven voor een dubbele moord en kon zich twintig jaar schuilhouden – als zakenman en ‘muggenexpert’. De Nederlandse marechaussee pakte hem op en moet nu beslissen over zijn uitlevering.

In december 1991 worden in Guatemala twee lijken gevonden. De lichamen blijken met veel geweld te zijn toegetakeld en in brand gestoken. Allebei de slachtoffers – twee Franse restauranthouders – hebben bovendien een kogel door hun hoofd gekregen.

Een paar weken later stapt de Fransman Thierry Ascione, die ook in Guatemala woont, een bank binnen in het Amerikaanse Miami. Hij levert er twee cheques in. Daarop staat de vervalste handtekening van een van de Franse slachtoffers. Ascione incasseert de cheques, neemt 80.000 dollar in ontvangst en verdwijnt met de noorderzon.

Vanaf dat moment wordt hij gezocht wegens de dubbele moord. Maar de man weet lang te ontsnappen aan justitie. In juni van dit jaar wordt hij bij toeval opgepakt op Schiphol. De Nederlandse rechter beslist woensdag of hij wordt uitgeleverd aan Frankrijk.

Thierry Ascione (64) heeft al elf veroordelingen wegens verschillende soorten misdaden op zijn naam staan als hij zich in 1991 in Guatemala vestigt. Ver weg van huis wil hij schijnbaar van zijn criminele imago afkomen. Hij gaat vrachtwagens verkopen. Volgens de Franse justitie geeft hij in Guatemala echter de opdracht om de restauranthouders te vermoorden vanwege een conflict. Dat gebeurt door een ‘vakman’: Ascione huurt een ex-militair in met de bijnaam ‘De getatoeëerde’.

Met het geld dat hij opneemt in Miami vlucht Ascione naar Azië. Zijn vrijheid is van korte duur. In 1995 wordt hij opgepakt bij een stop op vliegveld Charles de Gaulle, bij Parijs. De Franse justitie begint aan de voorbereidingen voor een proces, Ascione zegt niets met de dubbele moord te maken te hebben. Het vooronderzoek duurt zó lang dat de rechter zich na bijna vijf jaar gedwongen ziet Ascione voorlopig vrij te laten, in afwachting van de start van het proces.

Ascione gaat vlak bij Saint-Tropez wonen, maar als de rechtszaak kort daarna begint, in 2000, is hij spoorloos. Hij wordt in 2001 bij verstek veroordeeld tot levenslang. De Fransman heeft zijn oude leventje in Azië dan alweer in stilte, en schijnbaar met een valse naam, opgepakt. Zo’n twintig jaar blijft hij uit handen van de Franse justitie.

Ascione begint een import-exportbedrijf in Thailand, blijkt uit uitgelekte stukken van de Franse autoriteiten. Hij strijkt ook een tijdje neer op de Filipijnen, waar hij zich voordoet als een wonderdokter die een effectief middel heeft ontdekt tegen muggen. ‘Hij verschijnt ermee op televisie en hoort echt bij de jetset op de Filipijnen,’ schrijft de Franse krant La Dépêche in een omvangrijk portret van Ascione. ‘Interpol zet hem ondertussen op de lijst van meest gezochte personen.’

In 2021 stapt hij met een vriend en hun twee honden op de Filipijnen in een zeilboot. “Hij wilde naar (het Franse) Nieuw-Caledonië varen. Hij gaf de autoriteiten daar zijn ware identiteit door,” vertelt zijn toenmalige advocaat Arthur Vercken.

Ascione zou namelijk ziek zijn. Hij wil voor medische zorg naar Frankrijk én zijn verhaal doen tegenover de Franse justitie – omdat de dubbele moord inmiddels verjaard zou zijn. “Maar ze komen met hun boot in een storm terecht, alle elektronica aan boord begeeft het en ze eindigen op een piepklein eiland,” aldus Vercken. Het is een Indonesisch eiland en de autoriteiten daar arresteren hem.

Toch terug naar Frankrijk
Daarna volgt een kafkaëske situatie. Ascione wordt verdacht van moord en daarom wil geen luchtvaartmaatschappij hem naar Frankrijk vliegen: hij zou gevaarlijk zijn. Indonesië wil geen politiebegeleiding geven, omdat de Fransman illegaal in het land is.

Na ongeveer anderhalf jaar, in juni 2023, stapt Ascione alsnog op het vliegtuig. Parijs bereikt hij niet. Bij een tussenstop op Schiphol slaat de marechaussee hem in de boeien.

“De man is aangehouden op basis van een Europees arrestatiebevel dat door Frankrijk is uitgevaardigd,” aldus het Openbaar Ministerie in Nederland. Woensdag beslist de Nederlandse rechter of hij wordt uitgeleverd aan Parijs.

Thierry Ascione zegt zelf in de Franse pers dat hij terug wil naar Frankrijk. “Als ik opnieuw word berecht, vertel ik alles. Ik ben niet bang voor de waarheid.”

Bron: Het Parool

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief