Kunstmatige intelligentie onmisbaar voor politie

Gepubliceerd op: 9-12-2023

Kunstmatige intelligentie onmisbaar voor politie: ‘We kunnen meer mensen achter de tralies krijgen’

Vergrijzing, personeelstekorten en talloze zaken die nog op de plank liggen. De politie heeft haar handen vol. Biedt kunstmatige intelligentie soelaas? “We kunnen niet alles met het huidige personeel behappen. Een stukje robotica kan daarbij helpen”, zegt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Stand van Nederland: Generatie Next hield een peiling. Gebruik jij kunstmatige intelligentie op je werk? Het lijkt nog niet heel gangbaar, met een ruime meerderheid (70.6 procent) die nee zegt. Bij de politie ligt dat wel anders. Daar wordt de roep om meer AI steeds luider. Sterker nog, kunstmatige intelligentie zou wat hen betreft een soort “nieuw blauw op straat” moeten worden. Samen met Hogeschool Saxion, de Marechaussee en de Universiteit Twente doen ze allerlei testen om erachter te komen wat AI voor de politie kan betekenen.

Volgens Knotter kan de politie al niet meer zonder kunstmatige intelligentie. “Datagedreven werk is één van de speerpunten van de politieorganisatie. Als je dat daadwerkelijk wilt toepassen, ontkom je er niet aan om kunstmatige intelligentie te gebruiken.” Het grote voordeel van het implementeren van robotsystemen of datasystemen is dat taken kunnen worden overgenomen van mensen. “Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken een robot in te zetten, omdat het gevaarlijk is, het vies werk is of omdat je daar als mens niet wilt komen.”

Robothond Spot
Een voorbeeld van een potentieel gevaarlijke locatie is een plaats delict (PD). De politie is momenteel bezig met een robothond, genaamd Spot. De robothond wordt bijvoorbeeld een huis ingestuurd om het PD fotografisch vast te leggen. Spot heeft ook allerlei sensoren, waarmee hij sporen zichtbaar kan maken die voor het menselijk oog niet waarneembaar zijn. “Dit is het mooie van dit specifieke systeem”, zegt de lector. “Buiten het PD kun je precies meekijken met wat de robothond ziet. Als rechercheur kun je alvast een beeld vormen wat er gebeurd is en wat er aan de hand is.”

Een ander voordeel van Spot is dat hij “een hele kleine voetafdruk heeft”. Hij kan makkelijk objecten herkennen en eroverheen stappen als het nodig is. Zonder dat het object verplaatst hoeft te worden. “Spot heeft ook geen haar, dus het besmet een plaats delict vele malen minder in vergelijking met als een mens het plaats delict op moet komen.”

Spot zit nu nog voornamelijk in de testfase en wordt vooralsnog niet gebruikt in forensisch onderzoek of een PD-onderzoek. Alvorens dat zover is, moet eerst aan allerlei wet- en regelgeving voldoen. Zonde, vindt Knotter. “Want hij kan nu al worden ingezet.”

‘Meer zaken oppakken’
Spot is slechts één voorbeeld waar de politie van kan profiteren. Als het aan Knotter ligt, wordt de inzet van kunstmatige intelligentie vergroot. “We moeten ook wel. De politie staat onder druk”, zegt hij. “We hebben te maken met vergrijzing en enorm veel werk dat op ons af komt. We kunnen niet alles met het huidige personeel behappen. Als daar een stukje robotica bij kan helpen, als extra instrument, kun je meer zaken oppakken, meer sporen veiligstellen en meer mensen die verantwoordelijk zijn voor het gepleegde misdrijf achter de tralies krijgen.”

Stand van Nederland: Generatie Next duikt in de wereld van kunstmatige intelligentie. Het schrikbeeld is dat robots ons werk en uiteindelijk ons leven overnemen. Maar is dat wel zo? Kunnen zij het leven niet juist vele malen gemakkelijker maken? Zijn er sectoren die juist gedijen bij de inzet van meer kunstmatige intelligentie? Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je terug op NPO Start. 

 

Bron: WNL

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief