‘Die horloges zien er vrij duur uit’

Gepubliceerd op: 19-2-2024

Hoe op de grens bij De Lutte een Russische witwascrimineel werd gepakt: ‘Die horloges zien er vrij duur uit’
Het horloge om zijn pols viel direct op. Overduidelijk geen alledaags uurwerk, maar een klokje van waarde. Hoe de Russische man (54) daaraan kwam, wilde de man van de marechaussee op de grensovergang bij De Lutte weten. Het antwoord was vaag. Te vaag. ‘We are going to search the car.’ Dat bleek een gouden zet.
Het is 13 juni 2019 als de Koninklijke Marechaussee op de A1 ter hoogte van De Lutte een auto met Tsjechisch kenteken van de weg haalt. Niet per se omdat er grote argwaan is, eigenlijk is het een reguliere check. Ze willen de identiteit, nationaliteit en verblijfsrechtelijke status van de bestuurder controleren, in het kader van de Vreemdelingenwet.

Wanneer de man zijn papieren overhandigt - hij heeft een Russisch paspoort en een Duits rijbewijs - blijft de blik van een van de beambten hangen op het horloge om zijn pols. De medewerker van de Koninklijke Marechaussee is geen juwelier, maar, zo zou hij later noteren, ‘het zag er vrij duur uit’.

Onder de bijrijdersstoel
Op de vluchtstrook langs de A1 doorzoeken ze de auto. In de kofferbak vinden ze nog een tweede horloge, van het Zwitserse luxueuze merk Zenith, en er ligt een doos van Breguet, een eveneens Zwitsers merk van hetzelfde genre. Wanneer de beambten aan de man vragen of die bij het horloge om zijn pols hoort, antwoordt hij bevestigend. Ook vinden ze twee lege giftboxen van het merk Zancan. De inhoud is echter niet ver weg. De Rus draagt de ketting om zijn nek, onder de bijrijdersstoel wordt een ring gevonden.

Het zijn bijzondere spullen voor een man die zegt dat hij geen werk heeft en rond moet komen van 700 euro per maand, vinden de controleurs. En wat moet hij met drie mobieltjes, waarvan twee prepaid en één zeer luxe Vertu-telefoon? Heeft dat wat te maken met het briefje dat ze ook gevonden hebben? Dat handgeschreven briefje met drugstermen?

Taxatie in Borne
De sieraden worden in beslag genomen en een paar dagen later voor taxatie naar Boonk Juweliers in Borne gebracht. Daar constateert de juwelier dat het voorgevoel van de marechaussee juist was. De Breguet heeft een waarde van om en nabij de 30.000 dollar, de Zenith wordt op 120.000 dollar getaxeerd.

De uitleg van de in Duitsland woonachtige Rus - hij zou de horloges in Praag hebben gekocht van een Tsjechische vriend met een juwelierszaak - blijkt in de maanden nadien niet te verifiëren. Er zijn geen bonnetjes of facturen of een bewijs dat hij hiervoor het geld had.

Wat een veel plausibeler verhaal is, volgens het Openbaar Ministerie, is dat de horloges van misdrijven afkomstig zijn. En dat hij ze wilde gebruiken voor witwaspraktijken. Daar ging de rechtbank in mee. De 54-jarige man werd deze week - bijna 5 jaar na de staandehouding - alsnog veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf.

De horloges krijgt de man niet terug. Die werden door de rechter verbeurd verklaard en zijn dus nu eigendom van de Nederlandse staat.

 

Bron: Tubantia

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief