Gepubliceerd op: 17-9-2024
De voormalige politieacademie aan de Kleiberg in Apeldoorn krijgt na jaren mogelijk weer een gebruiker. Defensie heeft er een oogje op laten vallen, nadat de gemeente op deze plek had gewezen. Het zou de thuisbasis kunnen worden van een nieuw bataljon van de Koninklijke Marechaussee.
Defensie heeft behoefte aan nieuwe locaties. Van natuur om in te oefenen tot opslagruimtes. Daarvoor worden momenteel allerlei terreinen in Nederland beoordeeld. Zo is in de gemeente Apeldoorn een stuk natuur bij Loenen een van de opties om te werken met zware explosieven.
*Dichtbij*
In diezelfde zoektocht zijn de bestaande Defensieterreinen bij Nieuw Milligen sinds vorig jaar in beeld voor de huisvesting van een groep marechaussees. Nu heeft Defensie daarvoor een tweede optie in Apeldoorn op papier gezet: de voormalige politieacademie.
De gemeente heeft de Kleiberg aangedragen als mogelijk vestigingsplaats. Apeldoorn heeft de defensie-activiteiten het liefst geclusterd: dichtbij elkaar dus. De Kleiberg ligt vlakbij de Willem III-kazerne, waar de marechaussee al een opleidings- en trainingscentrum heeft.
Defensie ziet - net als in Nieuw Milligen - potentie in de Kleiberg. De inschatting is dat op deze plek procedures vrij snel doorlopen kunnen worden. ,,Zeker als de gemeente hieraan mee wil werken’’, aldus Defensie-woordvoerder Martijn van der Wind.
*Voorkeur*
Het lijkt er dus op dat het nieuwe bataljon hoe dan ook ergens in Apeldoorn terechtkomt. De komende tijd wordt voor beide locaties de impact op de omgeving in kaart gebracht. Dat leidt tot een voorkeur, waarbij ook het draagvlak meeweegt, stelt Van der Wind. Het kabinet heeft het laatste woord.
De politieacademie is zo’n 15 jaar geleden leeg komen te staan. Daarna is het complex voor verschillende bestemmingen in beeld geweest. Duidelijk werd toen dat niet iedereen op nieuw leven op deze plek zit te wachten. In het verleden hebben mensen zich verzet tegen plannen voor deze locatie. Het complex is eigendom van een beleggingsbedrijf.
*Slagkracht*
Het nieuwe bataljon betreft militaire politie. Het houdt zich dus vooral bezig met het ondersteunen en begeleiden van andere Defensie-onderdelen zoals de Landmacht.
,,Denk hierbij aan de bescherming van vitale militaire en civiele processen en infrastructuur, ondersteunen van troepenverplaatsingen, maar ook detentie van krijgsgevangenen en het onderzoeken van oorlogsmisdaden’’, omschrijft woordvoerder Ruben Verbunt. Dat gebeurt zowel in binnen- als buitenland.
Dat er voor dit doel een bataljon bij komt, heeft te maken met afspraken binnen de NAVO om meer troepen snel inzetbaar te hebben. Daarnaast geeft de uitbreiding de Marechaussee in het algemeen meer slagkracht. ,,We zijn na oprichting nog beter in staat om grootschalige bijstand te leveren en militaire mobiliteit te ondersteunen.’’
*Grote klus*
De eerste groep van dit 101Marbat moet in 2027 inzetbaar zijn. Het bataljon zal ruim 600 mensen tellen. Daarvan krijgen er 200 de nieuw aan te wijzen plek als thuisbasis. De overige 400 marechaussees werken in principe op een andere locatie, zoals Schiphol, maar kunnen bij een grote klus voor het 101Marbat worden ingezet.
Bron: De Stentor
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Nog veel vragen over aangekondigde grenscontroles
Drie militairen aangehouden voor drugsbezit op Tonnetkazerne
Man aangehouden voor internationale drugshandel na onderzoek aan SkyECC-berichten
Maandag gaan de grenscontroles van start
Faber botst met Kamer om informatie over naderende grenscontroles