Politie zet taser in

Gepubliceerd op: 29-11-2024

Politie zet taser in als leerlingen uit één gezin school op stelten zetten: broers, zus en vader opgepakt
Drie leerlingen uit één gezin hebben de boel maandagochtend zo op stelten gezet op het Pius X-College in Bladel, dat uiteindelijk alle ruim 2200 leerlingen naar huis zijn gestuurd. Dat bevestigt directeur Maarten de Veth. Uiteindelijk pakte de politie vijf gezinsleden op.
Twee jongens en een meisje zijn aangehouden voor onder meer vernieling en bedreiging. Ook een volwassen broer en hun vader die verhaal kwamen halen, zijn opgepakt. Op beelden van het incident die rondgaan, is te zien hoe de politie de oudere broer met een stroomstootwapen onder bedwang krijgt.
Schooldirecteur Maarten de Veth zegt dat veel kinderen getuige waren van het geweld dat rond 10.30 uur losbarstte en dat daarom alle andere leerlingen naar huis mochten. De ellende begon toen twee broers vanwege een lopend conflict verhaal wilden halen bij een schoolgenoot. Die verstopte zich onder een tafel.
Conciërges sprongen ertussen en raakten in gevecht met de twee ruziezoekers. Hun zus schoot ze te hulp en mengde zich ook in de vechtpartij. Het drietal richtte daarnaast vernielingen aan en uitte bedreigingen.
De conciërges konden het incident niet alleen aan, daarom werd de politie ingeseind. Die kwam met meerdere eenheden ter plaatse. Ook een eenheid van de Koninklijke Marechaussee was in de buurt en hielp mee. Ondanks wat geruchten zou er niemand gewond zijn geraakt, zegt De Veth.

Stroomstootwapen
Toen de drie kinderen door de politie waren opgepakt, werden de agenten buiten opgewacht door een oudere broer, vader en moeder die het niet eens waren met de aanhouding. De vader werd daarop ook aangehouden onder dreiging van een stroomstootwapen. De oudste zoon reageerde daar vervolgens zo agressief op dat die werd getaserd. Op de beelden is te zien dat hij na het taseren wegloopt, door z'n knieën gaat en zich gewonnen lijkt te geven. De familie zou in het verleden vaker voor onrust hebben gezorgd, maar er gaan ook geluiden over discriminerende opmerkingen en pestgedrag dat de kinderen wel eens te verduren kregen. Op vragen daarover wil directeur De Veth niet ingaan.

Slachtofferhulp voor leerlingen
Medewerkers zijn in de aula bijgepraat, vertelt De Veth. ,,Daar waren de leerlingen ook welkom.”
De ruzie begon in een gang en kon door iedereen vanuit de aula worden gezien. Ook zagen veel kinderen hoe buiten de agent de oudere broer taserde. Het gebeuren had zo’n impact op de leerlingen dat na enige tijd is besloten alle ruim 2200 leerlingen naar huis te sturen.
Volgens de politie is Slachtofferhulp ingeschakeld voor alle getuigen. Wat voor sancties de school het drietal gaat opleggen, weet De Veth nog niet. ,,Ik heb nog niet alle feiten op een rij. Maar we zullen gepaste maatregelen treffen om de veiligheid voor iedereen te waarborgen.”
De ruzie zou dus zijn begonnen vanwege een eerder conflict, maar de precieze achtergrond van het incident is nog onbekend. De politie onderzoekt de zaak.

 

Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief