Gepubliceerd op: 11-4-2025
Drie mannen uit Afghanistan en Israël proberen met drie ‘bijzonder gevulde’ koffers de grens over te steken
Drie mannen reizen in dezelfde auto met een Duits kenteken, maar geven bij een grenscontrole op de A12 bij Babberich aan elkaar niet te kennen. De marechaussee ruikt onraad. Terecht, zo blijkt al snel. Het drietal probeert namelijk 100 kilo aan verboden middelen in hun koffers te vervoeren met een straatwaarde van tienduizenden euro’s.
Het drietal rijdt op maandag 7 april Nederland binnen, maar wordt op de snelweg A12 ter hoogte van Babberich van de weg gehaald voor controle. In het Duitse voertuig zitten twee Afghanen en een Israëliër.
‘Zij gaven aan naar Amsterdam te gaan’, schrijft de Zevenaarse marechaussee in een bericht op sociale media. ‘De Afghaanse mannen gaven aan de Israëlische man niet te kennen. Na doorvragen van de collega’s, kregen zij de indruk dat er meer aan de hand was.’
Ze krijgen gelijk, want in de auto liggen drie koffers vol met het verboden middel qat. ‘Ook is er een busje pepperspray in het voertuig gevonden.’
*Wat is qat?*
Volgens de marechaussee is het drietal overgedragen aan de politie. Qat staat in Nederland op ‘lijst 2' van de Opiumwet en is daarmee strafbaar.
Qat - ook wel als khat geschreven - zijn de verse blaadjes van de qatplant, die onder andere groeit in Somalië, Jemen en Kenia. Het wordt vooral gebruikt door Somaliërs. Wie op het plantaardige product kauwt, ervaart een licht stimulerend effect, wat volgens experts ligt tussen het effect van cafeïne en amfetamine.
Het gebruik van qat is in Nederland al meer dan tien jaar verboden omdat het volgens het toenmalige kabinet leidt tot schade aan de gezondheid en grote overlast vanwege distributie, handel en gebruik.
De douane onderschepte vorig jaar nog 700 kilo qat op Schiphol. Toen was de geschatte straatwaarde zo’n half miljoen euro. De waarde van de drie ‘koffers’ bij Babberich is dus enkele tienduizenden euro’s.
Bron: De Gelderlander
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Kloppend hart Marechaussee op vliegbasis Soesterberg
Zorgen over oorlog onder inwoners
Deportatie op Schiphol verstoord door passagiers die heft in eigen handen nemen
Verscherpte grenscontroles en meer toezicht op kleine luchthavens