Eerste Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen geslagen

Gepubliceerd op: 8-6-2015

De eerste exemplaren van het nieuwe Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen zijn geslagen. Het wordt toegekend aan (oud-) militairen die tussen 1956 en 1988 door Defensie in het buitenland zijn ingezet voor vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties. Het draaginsigne wordt later dit jaar uitgereikt.

Afbeelding verwijderdHet insigne is cirkelvormig en gemaakt van mat bronskleurig metaal. Het is bij Ministerieel Besluit van 16 februari 2015 ingesteld. Het is toe te kennen aan (oud-)militairen die tussen 1956 en 1988 minstens 30 dagen aaneengesloten door Defensie in het buitenland zijn ingezet voor vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties. Voorwaarde is dat zij zich in alle opzichten goed van hun taak hebben gekweten. Het draaginsigne Nobelprijs VN-militairen wordt eenmalig (postuum) toegekend. Het verzoek om toekenning van het draaginsigne moet schriftelijk gebeuren. Dat kan via het formulier op defensie.nl.

In 1988 werd de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan 13 VN-vredesmachten voor de periode 1948-1988. Hierop gebaseerd en als erkenning voor de in deze periode uitgezonden Nederlandse (oud-) militairen, besloot minister Jeanine Hennis-Plasschaert het nieuwe draaginsigne in te stellen. Het grootste deel (ruim 95%) van de rechthebbenden op het draaginsigne maakte deel uit van UNIFIL (meer dan 9.000 militairen). Deze werd in de periode 1979-1985 naar Libanon uitgezonden. Bij deze vredesoperatie kwamen 9 Nederlandse militairen om het leven.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief