Aftrap EU politietrainings-programma

Gepubliceerd op: 19-11-2015

Afbeelding verwijderdDe EU Police Services Training (EUPST) onder voorzitterschap van de Koninklijke Marechaussee is op 18 november afgetrapt. Dit gebeurde tijdens een conferentie voor politietrainers in Den Haag. EUPST is bedoeld om de samenwerking van (militaire) politiediensten op een hoger plan te brengen. Dit ter voorbereiding op internationale inzet.

Hoofddirecteur Beleid Wim Bargerbos (Defensie) opende de conferentie en was vorig jaar bij een EUPST-training. Hij  is ervan overtuigd dat de benadering werkt. “Door het trainen van politiepersoneel volgens gezamenlijke standaarden die zich bewezen hebben, versterkt dit programma de Europese politiecapaciteiten. EUPST zorgt ervoor dat agenten effectiever kunnen optreden bij crisisbeheersingsoperaties.”

Tijdens de conferentie komen trainers bij elkaar die agenten opleiden voor internationale politiemissies en -operaties. De conferentie staat in het teken van de uitwisseling tussen politie- en civiele trainingen ter voorbereiding op missies en operaties. Civiele -en politietrainers wisselen kennis uit en spreken over de toekomst van civiele en politiemissies en de samenwerking van civiele en politietrainers en trainingsinstituten. Het doel is het verbeteren van de voorbereiding en inzet van civiele experts en politie.

De conferentie is het eerste initiatief van de EUPST II. De EUPST is een consortium van civiele en militaire politiediensten uit 13 Europese landen en de Europese Politieacademie. Het samenwerkingsverband is bedoeld voor de opbouw en uitbreiding van politiecapaciteiten zoals interoperabiliteit (samenwerking) en harmonisatie (standaardisatie) en een internationaal netwerk. Deze capaciteiten zijn nodig voor een goede invulling van internationale crisisbeheersingsoperaties voor onder meer de EU, VN en de Afrikaanse Unie.

De Koninklijke Marechaussee is sinds september voorzitter van de EUPST II, dat toen zijn tweede termijn van 3 jaar begon. In die periode vinden er 21 oefeningen en deeltrainingen plaatsen. Ook wordt op academisch niveau kennis uitgewisseld.

Bron: Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief