Hennis: ‘Rauwe realiteit vraagt om meer samenwerking’

Gepubliceerd op: 9-1-2016

“Op 7 januari voltrok een jaar geleden zich die gruwelijke aanslag op Charlie Hebdo. De gebeurtenissen volgden elkaar daarna snel op.” Tijdens haar nieuwjaarstoespraak voor Defensiepersoneel benadrukte minister Jeanine Hennis-Plasschaert dat de huidige onrust niet even overwaait. Het belang van internationale samenwerking neemt daarom alleen maar toe. Het Nederlandse EU-voorzitterschap is een uitgelezen kans om daar verder werk van te maken.

Afbeelding verwijderd 

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert

Met ‘Charlie Hebdo’ was de toon voor 2015 gezet. “En natuurlijk, al veel eerder stelden we vast dat er sprake is van een verontrustende realiteit, een rauwe realiteit. Wat wellicht ooit ver weg leek, kwam de afgelopen jaren in rap tempo dichterbij.”

Pal staan voor vrijheid

Hennis hield haar publiek voor dat de huidige ontwikkelingen vergaande gevolgen hebben, ook voor de vrijheid en welvaart. “Het gaat dus ergens over. De tegenstellingen in de wereld zijn scherp. Schrikbewinden tegenover een veilig thuis. En steeds weer worden grenzen overschreden waarvan je hoopt dat ze op een dag niet meer hoeven te worden bewaakt. Tegen beter weten in. Pal staan voor de vrijheid die ons zo lief is! Dat is dan ook het devies!” Dit wil de minister mede realiseren door meer internationale militaire samenwerking. Het Nederlandse EU-voorzitterschap biedt hiervoor goede mogelijkheden. “Alleen ga je wellicht sneller, maar samen kom je verder.”

Versterking fundament 

Tegelijkertijd werkt Defensie aan verdere versterking van de basisgereedheid. Denk aan reservematerieel en onderhoud, munitie en de geoefendheid van personeel. Zaken die het fundament van de krijgsmacht vormen. “Het spreekt voor zich dat het extra geld van de afgelopen jaren zeer welkom was én is.” Wel wees Hennis er op dat dat extra geld niet van de ene op de ander dag concreet merkbaar is. Munitievoorraden zijn niet zomaar aangevuld en extra helikopters vliegen niet de volgende dag.

‘We zijn er nog niet’

“De effecten zijn dus, en helaas, niet direct voelbaar. Let wel, op termijn plukken we wel degelijk de vruchten van dat extra geld.” Maar Defensie is er nog niet benadrukte de minister: “Het is nu aan ons allen om te laten zien dat we die extra gelden ook op de juiste manier besteden.”

Enorm motiverend

Dat de instelling van het personeel hiervoor geen belemmering vormt, maakte de bewindsvrouw glashelder. “De handen uit de mouwen, gericht op oplossingen en kansen, nooit te beroerd om extra meters te maken. Dat is de instelling van de Nederlandse militairen. En ik kan u zeggen: dit motiveert enorm. Die inzet geeft ook mij een eindeloze hoeveelheid energie!  Laat ik het nog maar ‘ns gezegd hebben: militair of burger…u doet fantastisch werk. Met maar één doel: beschermen wat ons dierbaar is.”

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief