'De strijd tegen Islamitische Staat gaat een nieuwe fase in'

Gepubliceerd op: 12-1-2016

Islamitische Staat gaat verliezen in Irak en in Syrië. Voor minister Jeanine Hennis van Defensie en vice-premier Lodewijk Asscher is dat een vaststaand feit. "We zijn in een nieuwe fase als het gaat om de militaire campagne. Dat betekent IS verder terugdringen en uiteindelijk vernietigen. Maar daar zijn we nu nog niet."

Afbeelding verwijderdHennis en Asscher waren de afgelopen dagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad, en in de hoofdstad van de Koerdische regio in het noorden, Erbil. Nieuwsuur reisde mee met beide ministers, die op bezoek gingen bij de Nederlandse militairen en bij de Iraakse autoriteiten. 

Nietsontziende vijand

Nederland levert met zo'n 130 militairen in Irak een bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat. In Bagdad trainen de Nederlanders Iraakse commando's. In Erbil worden Koerdische strijders basisvaardigheden bijgebracht als scherpschieten en bermbommen detecteren. 

"De militairen hier zijn erg gemotiveerd, maar eigenlijk nog amper militair. Ze moeten nog leren met een wapen om te gaan en bijvoorbeeld gewonden te verzorgen", zegt Asscher. Hij noemt het een zeer acuut probleem. "Deze trainingen zijn hard nodig wil je tegen een nietsontziende vijand als IS een kans maken."

lees verder...

Bron :nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief