Secretaris-generaal Akerboom vertrekt naar Nationale Politie

Gepubliceerd op: 18-1-2016

Secretaris-generaal Erik Akerboom van Defensie vertrekt per 1 maart 2016 naar de Nationale Politie. Als korpschef gaat hij leidinggeven aan deze organisatie en de transitie van 26 korpsen naar 1 verder vormgeven. Oud-politieman Akerboom vertrekt ‘met pijn in het hart’, maar kon de roep van de Nationale Politie niet onbeantwoord laten.

“Ik hecht eraan dat Defensiemedewerkers begrijpen waarom ik deze stap maak”, geeft Akerboom aan. “Dit was ook de enige baan waarvoor ik op dit moment zou vertrekken. Ik neem van veel geweldige mensen afscheid. Als je ziet voor welke uitdaging de politie nu staat, dan zeg je geen ‘nee’. Ter illustratie: op mijn 21e werd ik politieofficier en ik heb er 22 jaar gewerkt; dat heeft mij gevormd en daardoor heb ik nog steeds blauw bloed.”

Verbindend vermogen

Afbeelding verwijderdBij de politie wacht Akerboom een grote opdracht. “De kwartiermakers en mijn voorganger Gerard Bouman hebben veel werk verricht, maar er moet nog een hoop gebeuren. Dat begint met  de acute problemen aanpakken en de transformatie doorzetten; daarna volgt werken aan ‘de politie van overmorgen’.” Juist omdat Akerboom bekend staat om zijn verbindende vermogen, werd hij gezien als dé kandidaat om de impasse bij de Nationale Politie te doorbreken en de organisatie door te ontwikkelen.

Twee arena's

Wat de SG meeneemt vanuit zijn ervaring binnen het Haagse krachtenveld is dat er 2 arena’s zijn: “De ene is die van de organisatie zelf en de ander is de politieke arena, waarbinnen prioriteiten worden gesteld en middelen verdeeld. Je moet in beide werelden aan de slag. Het helpt verder enorm dat ik bij Defensie heb gewerkt – dat al jaren 1 organisatie is –, en die ervaring meeneem naar de politie, die juist op weg is om 1 geheel te worden.”

Rustiger vaarwater

Bij Defensie heeft Akerboom naar eigen zeggen een ontzettend leuke, maar ook pittige tijd doorgemaakt, vanwege de grote reorganisatie en budgettaire krapte. “We zijn nu gelukkig in rustiger vaarwater beland. Wat terugkijkend vooral indruk op mij maakte, waren de kameraadschap – ook richting niet-militairen – en de no nonsense operationele kracht binnen Defensie. Overmorgen naar Afghanistan of Oekraïne? Dan gebeurt dat, ook als de eigen veiligheid daarbij in het geding komt.”

Inspelen op ontwikkelingen

Dat er inmiddels toenemend draagvlak bestaat voor Defensie bij publiek en politiek, doet de SG goed. Wat hij ten slotte als grootste uitdaging ziet voor het departement op het moment van vertrek? “Dat is in staat blijven om snel genoeg in te spelen op veranderingen in veiligheidssituaties en technologische ontwikkelingen.” Akerbooms opvolger mag zich hier op termijn sterk voor maken. Wie dat gaat worden, is nog niet bekend.

lees meer op fb

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief