Grensbewaking op Schiphol

Gepubliceerd op: 1-2-2016

De drukte op Schiphol haalde afgelopen weekend uitgebreid het nieuws. De collega's van de brigade Grensbewaking kregen te maken met wachtrijen en daar zijn reizigers niet blij mee. Maar hoe druk het ook is op de luchthaven: er wordt geen concessie gedaan aan de kwaliteit van het werk van de grensbewaking. Het gaat tenslotte om de veiligheid van Nederland.

Kmar groepsverband controle feb 16Tienduizenden reizigers passeren dagelijks de grensbewakers op Schiphol. Alhoewel, niet iedereen stapt (zomaar) de grens over. Achter de soms stille blikken en ogenschijnlijk simpele vragen van wachtmeesters schuilt een sterk analytisch vermogen en een grote mensenkennis. 

"In een kwartier controleren we 300 passagiers. Razendsnel scannen we hun paspoort, gedrag, uiterlijke kenmerken en zelfs geur. Dat doen we in een team van 5 wachtmeesters direct aan de gate van inkomende risicovluchten. Oók die binnen het Schengengebied in verband met de toestroom van migranten. Niet alleen stempels, visums en verblijfsvergunningen kunnen een persoon verdacht maken van een delict. Mensen die we eruit pikken, onderwerpen we aan een vervolgcontrole. We ondervragen hen in een aparte ruimte of laten het bureau Falsificaten het reisdocument grondig checken. Dagelijks bepalen we zelf welke vluchten we controleren. Dat doen we op basis van resultaten uit het verleden en gescreende passagierslijsten waarop de bijzonderheden staan. Deze vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf je werkdag in te delen, geeft me een goed gevoel. De leiding vertrouwt op ons specialisten."

lees meer...

Bron : kmarmagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief