Aantal aanhoudingen mensensmokkel in 2015 gestegen

Gepubliceerd op: 6-2-2016

De Marechaussee heeft in 2015 ongeveer 330 verdachten aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat zijn er 60 meer dan in 2014. Toen lag het aantal aanhoudingen op ongeveer 270. Het gaat om aanhoudingen bij MTV-controles (Mobiel Toezicht Vreemdelingen), grensbewaking en projectmatige onderzoeken.

Ongeveer 200 van de aangehouden verdachten zijn aangehouden bij MTV controles. Medio september zijn deze controles naar aanleiding van de ongekend hoge asielinstroom geïntensiveerd. Sinds de intensivering zijn 80 mensensmokkelverdachten aangehouden. Dit betekent dat het aantal Afbeelding verwijderdaanhoudingen sinds de intensivering is gestegen van gemiddeld 14 naar gemiddeld 23 per maand. Dit laat zien dat de intensivering van MTV-controles een effectief middel is tegen de mensonterende activiteiten van mensensmokkelaars. De geïntensiveerde MTV-controles worden voortgezet.

De meeste mensensmokkelverdachten die in 2015 bij MTV-controles werden aangehouden hadden de Nederlandse nationaliteit (ongeveer 25 procent). Syrische mensensmokkelverdachten staan met een aandeel van ongeveer 15 procent op de tweede plaats.

De bestrijding van de mensonterende activiteiten van mensensmokkelaars is een prioriteit van het kabinet. De gevangenisstraf voor mensensmokkel zal worden verhoogd van vier naar zes jaar. Als er sprake is van mensensmokkel bij de uitoefening van een ambt of beroep, beroepsmatige activiteiten of activiteiten in georganiseerd verband, ernstig lichamelijk letsel of zelfs overlijden als gevolg van mensensmokkel kunnen de mensensmokkelaars 8, 10, 15 of 18 jaar achter de tralies verdwijnen. Met deze verhoging willen minister Van der steur en staatssecretaris Dijkhoff meer recht doen aan de ernst van het delict.

Bron : min van veiligheid en justitie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief