Hennis wil meer aandacht voor Europese Defensie-samenwerking

Gepubliceerd op: 8-2-2016

Defensiesamenwerking, de EU-missies en een nieuwe Europese veiligheidsstrategie. Daarover spraken de EU-ministers van Defensie gisteren en vandaag in Amsterdam. De informele vergadering vond plaats in aanwezigheid van Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini, en Secretaris-Generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.

Afbeelding verwijderdMinister Jeanine Hennis-Plasschaert pleitte tijdens de bijeenkomst voor meer aandacht voor defensiesamenwerking. “Europa moet in staat zijn op te treden als dat nodig is. De Europese burgers verwachten dat van ons. Als je naar de hedendaagse uitdagingen op veiligheidsgebied kijkt, zoals terrorisme, hybride bedreigingen en de massale toestroom van vluchtelingen, is het duidelijk dat geen enkel land dat in z'n eentje aan kan."

Federica Mogherini onderstreepte de noodzaak tot samenwerking. "We zijn het er met z'n allen over eens, dus laten we dat dan ook gewoon doen."

Meer concreet

Meer concrete vormen van defensiesamenwerking tussen individuele EU-landen zijn volgens Hennis noodzaak. Het verdrag dat Nederland en Duitsland gisteren sloten is volgens haar hier een voorbeeld van. Andere EU-landen zouden ook meer kunnen doen. "Initiatieven zien we overal in Europa, maar er is meer nodig. In tijden als deze moeten we echt samenwerken en onze gemeenschappelijke mogelijkheid tot handelen vergroten."

Witboek

Samen met de EU-minister van Buitenlandse Zaken werd ook gesproken over een nieuwe Europese veiligheidsstrategie, die waarschijnlijk in juni wordt vastgesteld. Nederland wil deze strategie meteen door vertalen naar wat dat betekent voor de Europese defensie. Daarvoor is een witboek nodig dat aangeeft wat de ambities zijn en welke capaciteiten daarvoor nodig zijn. Op deze wijze wordt geen kostbare tijd verloren.

De EU-ministers van Defensie komen in april in Luxemburg opnieuw bijeen.

lees meer...

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief