KMar kijkt bij intensievere controles beter in auto's

Gepubliceerd op: 11-2-2016

De nieuwe, intensievere controles op mensensmokkelaars die staatssecretaris Dijkhoff heeft ingesteld, biedt de marechaussee vooral de kans om beter in voorbijkomende auto’s te kijken. „Daarom”, legt commandant Pascal Wolf van de Brigade Scheldestromen uit, „kunnen we via matrixborden de snelheid rond de grens nu verlagen, bijvoorbeeld tot 70 kilometer per uur. Onze motorrijders hebben dan meer tijd om voertuigen te selecteren.”

Desnoods creëert de marechaussee op deze manier een filefuik, waarmee het mogelijk is groepen aan te houden, in plaats hooguit één of twee busjes uit het verkeer te lichten.

Afbeelding verwijderdBij de eerste controle nieuwe stijl bij grensovergang Hazeldonk in Breda, kon het ‘matrixwapen’ dinsdag in de kast blijven. Vijf motoragenten slaagden er de hele dag moeiteloos in om op ‘normale’ snelheid een constante stroom van ‘verdachte’ auto’s van de snelweg naar parkeerterrein Hazeldonk-Oost te dirigeren.

Bij hun zoektocht naar voertuigen met asielzoekers en mensensmokkelaars worden de motoragenten geholpen door moderne techniek. Het camerasysteem Amigo dat over de grensovergang met België hangt, registreert voor de marechaussee alle passerende voertuigen. „Onze computers laten aan de hand van onze criteria en actuele informatie uit opsporingsregisters meteen weten of een voertuig in aanmerking komt voor controle. Een regisseur geeft een kenteken binnen luttele seconden en onze motoragenten vangen de wagen meteen na de grens op”, legt commandant Wolf uit. 

Amigo detecteert niet alles. „Het slaat bijvoorbeeld niet aan op getinte glazen. Maar dat zien onze agenten weer wel.” Sinds de verscherpte grenscontroles vorig jaar van start gingen, pakt de marechaussee gemiddeld 24 in plaats van 13 verdachten van mensensmokkel per maand. De controles zijn gericht op deze misdadigers ‘die het asielbeleid in Europa frustreren en geld verdienen met de ellende van anderen’. De staatssecretaris hoopt dat de verscherpte controles indirect een rem vormen op het aantal asielzoekers. 

Bron : bndestem.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief