Kustwacht vliegt rond met Windows XP

Gepubliceerd op: 11-3-2016

De Nederlandse kustwacht vliegt dagelijks rond met patrouillevliegtuigen waarbij computersystemen om inspecties uit te voeren draaien op het verouderde computerbesturingssysteem Windows XP.

Dat blijkt uit een reportage van familieblad Terdege, die dinsdag is verschenen. De kustwacht voert dagelijks inspectie- en controlevluchten uit boven de Nederlandse kustwateren met een Dornier 228-212-toestel – lengte 16,5 meter, spanwijdte 16,9 meter.

Afbeelding verwijderdAchter in het patrouillevliegtuig van de kustwacht houden Rijkswaterstaat en marechaussee een oogje in het zeil op overtredingen op het water. De vliegende eenheid van de Kustwacht bestaat uit twee Dorniers. De patrouillevliegtuigen zijn uitgerust met geavanceerde systemen om  overtredingen haarscherp vast te leggen.

Defensie beheert de twee verkenningsvliegtuigen, die zijn gestationeerd op Schiphol. Luchtmacht en marine leveren de vliegers, Rijkswaterstaat en de Koninklijke Marechaussee zorgen voor de waarnemers aan boord. Bij calamiteiten moet het toestel binnen negentig minuten in de lucht zijn. Het vliegtuig wordt ook ingezet bij rampen- of incidentbestrijding of bij het zoeken naar vermiste personen.

Rijkswaterstaat en de Koninklijke Marechaussee maken op de computersystemen achter in het patrouillevliegtuig gebruik van Windows XP. Waarnemers kunnen op hun beeldschermen bijvoorbeeld afwisselend een blik werpen op livevideobeelden of digitale zeekaarten. Af en toe haperen de systemen.

Windows XP is in 2001 op de markt gebracht en begin 2007 uit de lucht gehaald. Microsoft ondersteunt de software sinds begin 2014 niet meer. Windows XP is daardoor nog wel bruikbaar, maar met een verhoogd risico op virussen en zogenaamde spyware. Microsoft voorziet het softwarepakket niet langer van beveiligingsupdates. De kustwacht krijgt volgend jaar een update van de computersystemen aan boord.

Bron : refdag.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief