Nep of niet, het uniform zit de koning als gegoten

Gepubliceerd op: 13-3-2016

Afbeelding verwijderdMet de uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan het Korps Commandotroepen, voor hun buitengewone inzet in Afghanistan, zal koning Willem-Alexander aanstaande dinsdag opnieuw zijn bijzondere band met de Nederlandse krijgsmacht onderstrepen. Toch zit er voor veel militairen een rafelrandje aan. De koning zal bij deze ceremonie, live te zien bij de NOS, ongetwijfeld in uniform verschijnen. Maar dat is een 'nepuniform'.

Bij zijn aantreden als koning nam Willem-Alexander ontslag uit militaire dienst. Als geste aan de krijgsmacht draagt hij sindsdien nog wel af en toe een uniform, maar zonder rangonderscheidingstekens. Een "kerstboom zonder ballen", commentarieerde een generaal bij de landmacht. 

Toch zit zo’n uniform de koning als gegoten. Volgens de grondwet (artikel 97) "heeft de regering het oppergezag over de krijgsmacht". Als staatshoofd vormt de koning, al heeft hij geen echte macht, samen met het kabinet de regering. Willem-Alexander is dus lid van de regering. En hij kan natuurlijk geen ondergeschikte functie vervullen in een organisatie waarvan hij formeel tegelijkertijd (mede) de baas is.

lees verder...

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief