VVD: zend Nederlandse militairen naar Libië

Gepubliceerd op: 12-6-2016

De VVD wil Nederlandse militairen naar Libië sturen. Coalitiepartner PvdA wil juist dat de missie in Mali wordt verlengd. De kwestie ligt gevoelig in het kabinet.

Achter de schermen wordt er in de coalitie op het hoogste niveau gesproken over hoe ons land het beste een bijdrage kan leveren aan de strijd tegen het terrorisme en het stoppen van nieuwe vluchtelingenstromen. De VVD is tot de slotsom gekomen dat de Nederlandse militairen beter in Libië actief kunnen zijn dan in Mali. 

LybiaMigranten uit Noord- en West-Afrika  gebruiken Libië als springplank naar Europa. Bovendien zit Islamitische Staat in het land. Om die reden is het volgens de liberalen 'van direct belang voor Nederland' om actief te worden in Libië. In de grootste regeringspartij is de taxatie dat een missie in dat land effectiever is en ook het eigen belang - minder migranten naar Europa - dient.

Er wordt gespeculeerd over een maritieme inzet of het sturen van een trainingsmissie. 

Pikant
Ook de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een belangrijk adviesorgaan van de regering, stelde gisteren dat het kabinet een 'civiele of militaire missie' naar Libië moet overwegen. De timing is pikant; het kabinet broedt momenteel op een verlenging van de missie in Mali. Ook die noemt de AIV 'een cruciale missie'. 

Libië wordt gezien als wespennest. Lange tijd was er geen enkele vorm van centraal gezag, maar sinds enkele maanden is er een eenheidsregering die wordt gesteund door de internationale gemeenschap. Het gezag is echter fragiel. 

Vorige week maakte de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bekend dat de migrantenstroom vanuit Libië de laatste maand explosief is gestegen. Dagelijks vertrekken bootjes vol mensen uit Niger, Nigeria, Gambia, Senegal en Mali van het Libische Tripoli naar Italië. De Europese Unie staat machteloos; Libië staat nu niet toe dat Europese schepen de territoriale wateren binnenvaren.

Bron : tubantia/nl en overige media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief