Minister Hennis reikt de Herinnerings-medaille Vredesoperaties uit.

Gepubliceerd op: 5-6-2016

Naast minister Hennis reikte plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer de medailles uit op Vliegbasis Volkel. De meeste van de 170 Nederlandse militairen zijn afkomstig van de vliegbases Volkel en Leeuwarden.

Afbeelding verwijderdZe vormden van januari tot en met april 2016 het 6e detachement van de Air Task Force Middle East. De militairen zorgden onder meer voor ondersteuning van grondtroepen door de inzet van 4 Nederlandse F-16’s. Daarnaast werden 36 Belgische militairen gedecoreerd die deze periode het Nederlandse detachement beveiligden.

Grote vastberadenheid
Hennis: “De terroristische dreiging is substantieel en daarmee reëeI. In Irak en Syrië, máár ook daarbuiten. De aanslagen in Brussel op 22 maart maakten dit wederom op pijnlijke wijze duidelijk.”

De terreurdaad in Brussel bleek de Nederlandse en Belgische militairen op een bijzondere manier te verbroederen. “En hoe cru het ook klinkt, uw vastberadenheid om de vijand te zoeken, te vinden én te raken, werd andermaal bevestigd en verder vergroot. Op ongekende wijze hakt ISIS in op de voor ons zo belangrijke fundamentele rechten en vrijheden. Als we hier niet massaal en met overtuiging tegen opstaan, waartegen van wel? En dat deed u.”

Belangrijke terreinwinstMede door die vastberaden inzet werd de afgelopen 3 maanden opnieuw belangrijke terreinwinst geboekt. Ook werden militaire voertuigen, zwaar wapengeschut, hoofdkwartieren, munitieopslaglocaties en logistieke knooppunten uitgeschakeld of vernietigd.

Minister Hennis reikt kindermedaille uit.
Voor de kinderen van uitgezonden militairen is er de kindermedaille.

Herinneringsmedaille
De Herinneringsmedaille Vredesoperaties is voor militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie deelnemen. De medailles werden uitgereikt in het bijzijn van familie en vrienden. Voor het thuisfront was er een anjer en een speciale kindermedaille.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief