Herbegrafenis verzetsman Albert Groenewoud

Gepubliceerd op: 30-6-2016

Op dinsdag 28 juni jl. zijn de stoffelijke resten van verzetsman Albert Groenewoud (geb. 1910) met militair eerbetoon herbegraven op Ereveld Loenen. 

Groenewoud was in de oorlogsjaren wachtmeester der Marechaussee, later opperwachtmeester der Staatspolitie. In 1943 werd hij geplaatst bij de post Gramsbergen. Groenewoud verleende hulp aan onderduikers, piloten en gevluchte krijgsgevangenen, en dook zelf in begin 1945 onder. Hij maakte deel uit van de Ordedienst (OD) en later de Binnenlandse Strijdkrachten (BS).

Kort voor de bevrijding, op 5 april 1945 voerde hij met twee anderen een verkenning uit bij een Duitse luisterpost nabij het buurtschap Ane. De Duitsers namen hen echter onder vuur en alle drie werden dodelijk getroffen. Albert Groenewoud overleed de volgende dag en werd in Slagharen begraven.

Afbeelding verwijderd

De herbegrafenis op Ereveld Loenen werd uitgevoerd met militair eerbetoon door het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Dit regiment zet de tradities voort van de Binnenlandse Strijdkrachten. Ook de Koninklijke Marechaussee was met een delegatie aanwezig.  Een trompetter en een tamboer van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee verzorgden de muzikale ondersteuning van de ceremonie.

SMC/hw

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief