‘Geschokte’ Kamerleden over Syrië zijn ronduit naïef

Gepubliceerd op: 16-9-2018

Nederlandse kabinetten onder leiding van premier Rutte gaven de afgelopen jaren militaire hulp aan strijdende partijen in Syrië. Dit gebeurde met medeweten van het parlement. Nederland leverde militaire uniformen, pick-up trucks en communicatieapparatuur. 

Officieel betrof het hier steun aan ‘gematigde’ strijdgroepen, die zich niet schuldig zouden maken aan oorlogsmisdaden. Maar zo bleek uit het spitwerk van Nieuwsuur in werkelijkheid was er wel degelijk sprake van steun aan groeperingen, die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Vraag is nu: wie is hiervoor verantwoordelijk?

De militaire hulp vormt onder meer een groot probleem omdat het Openbaar Ministerie van CDA-minister Grapperhaus Nederlandse jihadisten vervolgt, die zijn teruggekeerd uit Syrië juist omdat ze lid waren van dezelfde strijdgroepen, die door de Nederlandse regering werden gesteund. De angst bestaat dat deze ‘oorlogsvrijwilligers’ nu de dans ontspringen en niet kunnen worden vervolgd omdat de overheid zelf (indirect) betrokken was bij het schenden van mensenrechten in Syrië. Niet ondenkbaar, in het Verenigd Koninkrijk werd de vervolging van teruggekeerde strijders om die reden al gestaakt.

Lees het volledige artikel op hpdetijd.nl

Bron : hpdetijd.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief