'Handzaam, duurzaam en afschrikwekkend'

Gepubliceerd op: 2-7-2016

De Marechaussee krijgt een nieuw stuk gereedschap aan de koppel: een uitschuifbare wapenstok. Deze is effectiever dan de verouderde gummiknuppel en boezemt meer ontzag in.

Afbeelding verwijderdDe gummiknuppel heeft zijn langste tijd gehad en kan naar het museum. De zwarte stok van hardrubber lijkt weinig meer op de nieuwe wapenstok die alle marechaussees uiteindelijk krijgen. De nieuwe wapenstok is een handzaam model. Hij kan ook in uitgeschoven toestand in de foedraal aan de koppel worden opgeborgen.

Indrukwekkend en handzaam
De uitschuifbare wapenstok is in zijn compacte vorm makkelijk mee te dragen en is snel en met een hand te pakken en uit te schuiven, ook in combinatie met een beschermend vest. De gummiknuppel boezemt soms nauwelijks nog ontzag in. Met de uitschuifbare metalen wapenstok is dat anders. In ingeschoven toestand heeft het wapen geen agressieve uitstraling, maar het plotseling ter hand nemen in combinatie met het typerendeuitschuifeffect maakt indruk op iemand die kwaad wil.

Dat blijkt uit een evaluatie van een proef bij de politie in Zwolle en Deventer. "Deinst een relschopper toch niet terug, dan moet één ferme klap op bovenarm en/of bovenbeen genoeg zijn om hem te stoppen. We hebben het wel over ruim een halve kilo staal", zegt IBT-instructeur en projectleider Wapenstok wachtmeester-1 Tom Knoop, die namens de KMar de selectie van en keuze voor de nieuwe wapenstok begeleidde.

lees verder...

Bron :kmarmagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief