Marechaussee extra scherp op kinderontvoering

Gepubliceerd op: 6-7-2016

Te weinig vaders en moeders weten nog dat ze hun minderjarige kind alleen met toestemming van de andere ouder mee de grens over mogen nemen. 

Het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) en de Koninklijke Marechaussee starten daarom dinsdag een campagne om alleenreizende ouders hier zo vlak voor de zomervakantie attent op te maken.

"Ouders denken nog te vaak: het is toch mijn kind. Ze beschouwen hun reis hetzelfde als een dagje naar het zwembad en zijn zich er te weinig van bewust of willen niet inzien dat ze hun zoon of dochter niet zonder toestemming van de andere ouder mee mogen nemen", zegt directeur Coskun Çörüz van het Centrum IKO.

Afbeelding verwijderdDe vakantietijd wordt volgens Çörüz vaak aangegrepen als 'excuus' om een kind te ontvoeren. De marechaussee is daarom extra alert op mensen die alleen met een kind reizen. Om problemen te voorkomen kunnen ouders en ook opa's en oma's het beste op reis gaan met een toestemmingsformulier, dat de andere ouder heeft getekend. Anders vindt er mogelijk extra onderzoek plaats en is de kans groot dat de vlucht wordt gemist.

Het aantal ontvoeringen is vorig jaar ten opzichte van 2014 wel licht gedaald van 247 naar 237. Het aantal dreigingen bleef met 375 nagenoeg hetzelfde. "We zijn blij met de dalende trend, maar iedere werkdag wordt er nog een kind ontvoerd. Driekwart van de kinderen keert ook niet terug."

In de meeste gevallen wordt een kind ontvoerd door een vrouw. Dit aantal steeg van 70 naar 80 procent. Vaak vloeit een ontvoering voort uit een vechtscheiding.

De meeste ontvoeringen vinden plaats van en naar Duitsland en België. Bij het IKO zijn er grote zorgen over de 'ontvoering' van kinderen naar Syrië of Irak. Vaak reizen deze kinderen met hun ouders. "We kunnen hier niet veel aan doen. We krijgen ook steeds meer telefoontjes van bezorgde familieleden."

Bron : ANP   

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief