Defensie start proef met lichte criminelen: 'Zo geven we ze weer een kans'

Gepubliceerd op: 20-7-2016

Jongeren met een strafblad en zonder opleiding krijgen vaak maar weinig kansen. Een baantje kunnen ze moeilijk vinden en ze komen sneller op het criminele pad. Defensie biedt die jongeren nu een kans door ze toe te laten tot het leger.

Afbeelding verwijderdKlaas Meijer, een woordvoerder van defensie, benadrukt dat het niet om een herinvoering van de dienstplicht gaat. "We bieden zo'n dertig kansarme jongeren per jaar de mogelijkheid om bij defensie te werken. Op dit moment is het project nog in de pilotfase, de eerste twee jongens zijn net aangenomen na hun opleiding."

Defensie maakt niet bekend om wie het gaat. De twee jongens zitten in eenheden die niet weten dat ze een 'rugzakje' hebben.

Identiteit en respect
Volgens onderzoeker Peer van der Helm, die meewerkte aan het project, is het voor de jongeren een goede manier om uit de criminaliteit te blijven. "Bij veel criminele jongeren zien we dat ze op zoek zijn naar een identiteit en naar respect. Dat vinden ze allebei in het criminele circuit, vaak horen ze voor het eerst in hun leven ergens bij als ze samen misdaden plegen."

Van der Helm: "Die identiteit en respect zijn echt basisbehoeften in je leven. Maar mensen overvallen is natuurlijk niet de enige manier om dat te krijgen. Het leger is een hele goede plek voor jongeren die ergens bij willen horen."

lees verder... 

Bron : rtlnieuws.nl / Lisa Boerop

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief