Huidige missies Defensie

Gepubliceerd op: 23-7-2016

Afbeelding verwijderdDe grootste missie waaraan Nederland momenteel deelneemt is die in het West-Afrikaanse Mali. Special operations forces verzamelen daar inlichtingen voor de VN-operatie Minusma. De krijgsmacht doet verder wereldwijd mee aan tal van grotere en kleine missies.

Missie in Mali
Nederlandse militairen voeren voor de VN-missie verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Lees alles over de missie in Mali. Lees verder..

Irak (militaire trainers)
Nederland helpt met militaire trainers mee om de slagkracht van terreurorganisatie ISIS te breken. Lees alles over de missie in Irak. Lees verder...  

Afghanistan (Resolute Support)
Nederland levert 100 militairen aan Resolute Support. Doel van deze NAVO-operatie is het verder opbouwen van leger en politie. Lees alles over de missie in Afghanistan. Lees verder... 

Somalië (Atalanta, VPD, EUTMS)
Lees alles over de antipiraterijmissies in de Somalische wateren. Lees verder ... 

Nederland neemt ook deel aan de trainingsmissie van de Europese Unie in Somalië (EUTMS). Nederlanders trainen specialisten van het Nationale Somalische Leger, adviseren leden van het Somalische ministerie van defensie en werken op het hoofdkwartier van de EUTMS. Aan de missie nemen naast Nederland 10 andere Europese landen deel. De Nederlanders opereren vanuit de hoofdstad Mogadishu.

Afbeelding verwijderdMissie in Zuid-Soedan. Zuid-Soedan (Unmiss)
Nederland draagt met 6 personen bij aan Unmiss. Het gaat om 6 stafofficieren op het hoofdkwartier van de missie in Juba.

De United Nations Mission in South Soedan beschermt de bevolking. Nederland doet sinds het begin van de missie in 2011 mee. In dat jaar werd het Afrikaanse land onafhankelijk. Eind 2013 brak er een gewelddadig conflict uit in Zuid-Soedan tussen 2 bevolkingsgroepen. Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht. Ondanks het in 2015 ondertekende vredesakkoord blijft de situatie in het land gespannen.

Nederland geeft ook ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp aan het land.

Lees verder over meer huigige missies.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief