Voormalig minister van Defensie Piet de Jong overleden

Gepubliceerd op: 1-8-2016

Afbeelding verwijderdVandaag is in besloten kring afscheid genomen van oud-minister-president en voormalig minister van Defensie Petrus Josef Sietse (Piet) de Jong. De KVP/CDA-politicus overleed afgelopen woensdag. Piet de Jong werd 101 jaar. 

Voorafgaande aan zijn premierschap was De Jong in de periode 1963 – 1967 minister van Defensie. Vooruitstrevend als hij was zorgde hij ervoor dat Defensie zich specialiseerde in het uitvoeren van specifieke NAVO taken. Daarnaast heeft De Jong tijdens zijn periode als minister Defensie de dienstplicht verkort.

Politieke carrière
Daarvoor was hij staatssecretaris van Defensie en diende hij bij de Koninklijke Marine. Daar begon de oud-bewindsman in 1931 zijn carrière als adelborst. Na zijn opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine ging hij werken bij de Onderzeedienst.

Zijn militaire achtergrond kwam De Jong goed van pas in zijn verdere politieke carrière. Als premier in de jaren 1967 – 1971 selecteerde hij de leden van zijn kabinet onder meer met de vraag: “Zou ik deze persoon als collega aan boord van een onderzeeboot willen hebben?” 

lees verder....    

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief