Opperwachtmeester Jugo Zeilmaker, maritieme grensbewaking

Gepubliceerd op: 10-9-2016

Ruim 20 jaar geleden begon hij zijn loopbaan bij de Koninklijke Marechaussee als marechausseebeveiliger. Na een aantal jaar op Schiphol koos opperwachtmeester Jugo Zeilmaker voor de nautische kant van de Marechaussee.

Hij voer mee op de Rijksvaartuigen 166 en 180 en ontwikkelde zich tot nautisch specialist. Toen zijn geliefde RV180 uit de vaart werd genomen, besloot hij toch om in het maritieme domein werkzaam te blijven: als opsporingsambtenaar, bestuurder en instructeur aan boord van de Fast Raiding Interception and Special Forces Crafts (FRISC).

Zeilmaker werkt bij de brigade Waddengebied, die onder andere de maritieme Schengenbuitengrens bewaakt. In het gebied - dat loopt van Den Helder via de Waddeneilanden tot aan de grens met Duitsland - bestrijden Zeilmaker en zijn collega's de illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit op het water. "De focus ligt op de pleziervaart", legt Zeilmaker uit. "Over deze vaartuigen is niet veel bekend. De beroepsvaart heeft bijvoorbeeld altijd een Automatic Identification System aan boord, zodat ze op de radar zichtbaar zijn. Ook zijn ze verplicht lijsten met opvarenden aan ons door te geven. We weten wanneer en met wie ze op welke locatie aan komen. Daar controleren we de documenten dan."

Voor particuliere boten en jachten gebruikt de KMar samen met de douane het zogenoemde 'monster van het Waddengebied', speciaal om controles op het water uit te voeren. Aan boord van deze FRISC zijn ook altijd douaniers, die zich richten op de goederen aan boord van een vaartuig. Zeilmaker: "De FRISC beschikt over enorm veel vermogen en is een uitstekend hulpmiddel om overdag en 's nachts controlewaardige boten en jachten snel te benaderen en te controleren. Ook kunnen we meteen reageren op meldingen van externe partijen. Als er bijvoorbeeld via het Kustwachtcentrum of het Maritiem Informatie Knooppunt een melding binnenkomt, kunnen wij meteen ter plaatse gaan."

Bron : kmarmagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief