Minister en CDS willen beste (na)zorg voor veteranen

Gepubliceerd op: 4-10-2016

Ombudsmannen moeten nadenken over wat de consequenties zijn voor hun werk van nieuwe militaire vraagstukken. Denk daarbij aan hybride aanvallen, terrorisme of een op afstand bestuurd wapensysteem. Want, hoe onderzoek je een virtueel leger?

Afbeelding verwijderdDeze suggestie deed minister Jeanine Hennis-Plasschaert vanmorgen bij de opening van de 8e 3-daagse conferentie voor ombudsmannen van krijgsmachten uit de hele wereld. Het thema van de bijeenkomst is de rol van ombudsinstituties bij internationale missies. Het doel: kennis delen en ervaring uitwisselen.

Benodigde zorg bieden
Ombudsmannen floreren als ze onderzoeken wat er fout ging en hoe het beter kan. Ze moeten altijd klaar staan om te luisteren naar en te reageren op klachten en zorgen van militairen. Die nemen steeds vaker deel aan internationale missies en 1 van de consequenties is de stijging van het aantal veteranen. Hennis noemde het van het grootste belang dat militairen voldoende hulp krijgen, zelfs nadat ze de dienst hebben verlaten. "Ontslag ontslaat ons niet van de verplichting om hen de benodigde zorg te bieden", zei ze. "Ik ben ervan overtuigd dat door ervaringen uit te wisselen en op een praktische manier samen te werken de ombudsinstituten verder kunnen verbeteren en dus ook onze strijdkrachten en de levens van onze militairen." Dankzij het zorgsysteem dat de afgelopen Jaren is opgebouwd, zijn de krijgsmachten in staat zorg te leveren, toegesneden op de persoon.

lees verder...

Bron : defensie.nl 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief