Herinnerings-medaille voor werk met predicaat ‘speciaal’

Gepubliceerd op: 14-10-2016

Militairen die ongezien hun werk doen, die observeren en informatie verzamelen of die heimelijk op zoek zijn naar de waarheid. Het gaat hier om Defensiepersoneel dat speciale operaties uitvoert. “Het belang én het effect van uw operaties zijn van grote waarde”, zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag in Rotterdam.

Afbeelding verwijderdDaar reikte ze de ‘Herinneringsmedaille voor Internationale Missies’ uit. Een primeur, want deze versie bevatte voor het eerst de zogenoemde Gesp voor Speciale Operaties. Volgens de minister gaat het hierbij vooral om een erkenning voor uitzonderlijk werk dat terecht het predicaat ‘speciaal’ draagt.

Gesp speciale operaties
Hennis memoreerde dat de aard en het karakter van de operaties meestal geheim zijn. Dat er daarom voor de genomen risico’s geen publieke erkenning is en dat familie en vrienden eigenlijk geen idee hebben wat deze militairen doormaken. Daarna ging ze in op het belang van hun operaties, veelal kleinschalig, maar wel met een groot effect. Ze noemde ze van grote waarde voor zowel Nederland als de bondgenoten. “U verzamelt waardevolle informatie. Bijvoorbeeld over het hoe en waarom van een conflict en de ontwikkeling daarvan”, zei Hennis.

Lees verder...  

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief