De bewakers van Westerbork

Gepubliceerd op: 22-10-2016

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork is vrijdag een tentoonstelling geopend over de organisatie en de bewaking van kamp Westerbork. Tegelijkertijd werd een boek over dit onderwerp gepresenteerd, getiteld De bewakers van Westerbork.

Afbeelding verwijderdOver kamp Westerbork zijn veel boeken verschenen en exposities gemaakt, maar de bewakers van het kamp bleven hierin vaak onderbelicht. Luitenant-generaal Harry van den Brink van de Koninklijke Marechaussee nam samen met Westerbork-overlevenden Bartha en Maurits Valk het eerste exemplaar van het door Frank van Riet geschreven boek in ontvangst. Van den Brink stond bij de presentatie stil bij “de harteloze vernietigingsmachine” waarin tijdens de oorlog vele radertjes hun werk deden.

Toen de SS in juli 1942 kamp Westerbork overnam, was het behoudens het aanbrengen van een prikkeldraadomheining en zeven wachttorens, als fysieke beveiligingsmaat-regelen, niet nodig om de bestaande kamporganisatie van het in 1939 gebouwde Centraal Vluchtelingenkamp te veranderen.

Het grootste gedeelte van de bewakingstaken werd uitgevoerd door de uit Joden samengestelde Ordedienst (OD) en de Marechaussee, die de buitenbewaking deed. Niet alleen de SS en SD, de OD en de Nederlandse Marechaussee vervulden een rol, ook de Grüne Polizei, de Grenzschutz en het Politiebataljon Amsterdam werkten eraan mee om de deportatiemachine op volle toeren te laten draaien. De bevelen, die kamp Westerbork tot een deportatiemachine maakten, kwamen van de Duitse bezetter.

lees verder...

Bron : historiek.net

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief