Verslag van grenscontrole Hoek van Holland

Gepubliceerd op: 25-10-2016

“We waren bijna klaar met de grenscontrole in de haven van Hoek van Holland. Vijf minuten voor de laatste Ferry naar Engeland vertrekt, krijgen we een verzoek om assistentie."

Bij het autocontrolestation staat een bestelbus, een Mercedes Sprinter. Het is donker en de laadruimte is volgeladen met autobanden. Onmogelijk om goed naar binnen te kijken. We vertrouwen de situatie niet. Dan zijn er twee opties: alles uitladen of met de hond erop af.

Afbeelding verwijderdSamen met mijn diensthond zoek ik naar mensen die illegaal de grens over willen steken. Verstopt in en onder auto’s en vrachtwagens. Het aantal vondsten dat we doen, gaat in een golfbeweging. In het afgelopen jaar heb ik zelf drie ontdekkingen gedaan. Hierbij hebben we respectievelijk eenentwintig, drie en zes mensen uit hun benarde positie gehaald.

Eenmaal bij de verdachte Mercedes haal ik mijn diensthond Max uit de auto. Max is een Mechelse herder en getraind op het vinden van mensen. Bij de bestelbus begint Max direct te blaffen. Dit is voor ons het teken dat ons gevoel klopte. In de achterbak is een aparte ruimte gecreëerd. Hierin zitten zes familieleden verstopt, waaronder twee jonge meiden en een zwangere vrouw. We halen de familie uit de auto, controleren of iedereen in orde is en dragen ze over aan collega’s van de brigade. De bestuurders worden aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

De reis naar Engeland duurt zo’n zes uur. In een kleine, slecht geventileerde ruimte is het maar de vraag of ze dat zouden overleven. Ik heb zelf een dochter, dus zo’n situatie doet je wel iets. Het is het risico gewoon niet waard. Deze mensen kiezen er misschien zelf voor, maar ik wil voorkomen dat ze onder deze omstandigheden doorreizen. Dat is waarom ik ze wil vinden.”

- Dirk Matthes, hondenbegeleider bij de Koninklijke Marechaussee (officiële pagina)
 (
foto : Ministerie van Veiligheid en Justitie)


Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief