Medaille voor leden Border Security Teams

Gepubliceerd op: 11-11-2016

Ze boden hulp aan de Grieken toen de nood het hoogst was en zagen van dichtbij hoe mensen in overvolle bootjes de gevaarlijke overtocht naar Griekenland maakten.

Afbeelding verwijderdDe Border Security Teams (BST) stonden in opvanglocaties klaar om migranten te identificeren, te registeren en te helpen bij terugkeer. Voor die inzet kregen 123 medewerkers vandaag in Den Bosch de ‘Herinneringsmedaille Humanitaire hulpverlening bij Rampen met de gesp Egeïsche zee 2016' uitgereikt.

De gedecoreerden van het BST ondersteunden van 1 januari tot 1 juli 2016 vanaf de Griekse eilanden Chios en Lesbos. De meesten waren vanaf het eerste uur betrokken bij de inrichting van een zogenoemde ‘hotspot’, een aanmeldcentrum waar migranten onder andere worden gescreend, geïdentificeerd en geregistreerd. Ook voerde het team grensbewaking uit op zee en aan landzijde, bracht migratiestromen in Afbeelding verwijderdkaart en onderkende signalen van mensensmokkel.

Het werk werd verricht onder de vlag van het EU-agentschap Frontex dat lidstaten ondersteunt bij het bewaken van de buitengrenzen.

Mix van disciplines
Het BST werd geleid door de Koninklijke Marechaussee en bestond daarnaast uit een mix van defensiepersoneel (marine, landmacht en het Commando Diensten Centra), medewerkers van de nationale politie, de Dienst Terugkeer en Vertrek, de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Door verschillende krachten te bundelen, kon het BST een bijdrage leveren aan het hele traject dat migranten doorlopen. Momenteel is het Border Security Team nog steeds met 37 man actief op Chios.

Bron : kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief