Lovende en bedroefde woorden voor Mali-militairen

Gepubliceerd op: 14-11-2016

“Ik weet: jullie hebben allemaal, met een kleine bezetting, zowel aan de technische als operationele kant, de gevraagde steun kunnen leveren. En ik weet: dat was niet gering.” Met deze woorden dankte Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer woendag 10 november meer dan 200 militairen voor hun bijdrage aan VN-missie Minusma in Mali. In de Brabanthallen in Den Bosch kregen zij hun Herinneringsmedaille Internationale Missies.

Bauer betitelde de gedecoreerden als een professionele club. “Jullie hebben samen een verschil gemaakt. Want als we in Mali niets doen, kunnen gevaarlijke extremisten en criminelen hun invloed en activiteiten in de regio vergroten en blijven migratiestromen via Libië naar Europa komen.” Bauer wees er op dat dat directe gevolgen heeft op onze veiligheid en economische belangen. “Daarom heeft Nederland ook een krijgsmacht. Om die belangen te beschermen.”

Verschrikkelijk
De vice-admiraal toonde ook zijn waardering voor hoe de militairen met een verschrikkelijke gebeurtenis zijn omgegaan. Bij een schietoefening in juli explodeerde een mortier. Korporaal Kevin Afbeelding verwijderdRoggeveld en sergeant der eerste klasse Henry Hoving kwamen om het leven. “Een heftige schok. Voor iedereen”, zei Bauer die de militairen roemde omdat ze toch voortvarend verder gingen met hun belangrijke werk. “Dat wordt ook verwacht, maar het is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Dat realiseer ik mij heel goed.”

Helikopterinzet
Bauer sprak verder lovende woorden over het helikopterdetachement. Dat voerde met Chinooks en Apaches onder meer verkenningsvluchten uit, bewaakten het inzetgebied vanuit de lucht en stonden stand-by voor luchtsteun en medische evacuaties. De missie in Mali is met een jaar verlengd. Dat geldt niet voor de inzet van de Nederlandse transport- en gevechtshelikopters.

Onmisbaar
Zaken als post, catering en waterzuivering zijn onmisbaar in een uitzendgebied. Daar zorgde het Joint Support Detachment voor. Ook de militairen van deze eenheid kregen een medaille. Net als het Genie Taakteam dat het kamp onderhield.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief