Herdenking keienmonument

Gepubliceerd op: 3-12-2016

Commandant Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee, kolonel Jan Roede, was één van de kransleggers. 

Afbeelding verwijderd

Bij deze herdenking worden de gebeurtenissen rond 28 november 1944 herdacht. Drie verzetstrijders, J. 'Frank' van Bijnen, S. 'Paul' Esmeijer en H. Verschoor voerden op die datum een verkenning uit ter voorbereiding op de bevrijding van een aantal verzetsstrijders die gevangen zaten op de Koning Willem III kazerne. Deze verkenning leidde tot een vuurgevecht met Duitse soldaten waarbij Esmeijer om het leven kwam. Van Bijnen overleed twee dagen later aan zijn verwondingen, Verschoor overleed in 1945 in een Duits concentratiekamp.

Om te voorkomen dat het bevrijdingsplan alsnog uitgevoerd zou worden, brachten de Duitsers twaalf gevangen verzetsstrijders en een Amerikaanse piloot ter dood.

Ter nagedachtenis aan hen is het Keienmonument opgericht waarop alle namen vermeld staan. Sinds begin jaren '80 worden de gebeurtenissen jaarlijks op deze plek herdacht. De namen van Esmeijer en van Bijnen leven voort in de naamgeving van de Samuel Esmeijer corridor (Nederlandse Politie Academie) en de Koning Willem III / Frank van Bijnenkazerne.

Bron : kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief