Debat over oprichting Europees Openbaar Ministerie

Gepubliceerd op: 7-12-2016

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 6 december 2016 gedebatteerd met minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie (EOM). Op de ochtend van het debat hebben de commissies voor Veiligheid en Justitie en Immigratie &Asiel / JBZ-Raad een technische briefing gekregen over dit voorstel.

Afbeelding verwijderdIn 2013 hebben de beide Kamers der Staten-Generaal bezwaar gemaakt tegen de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie, via de zogeheten 'gele kaart-procedure'. De Kamers gaven daarmee aan dat justitiezaken beter op nationaal niveau kunnen worden geregeld.  Sindsdien is het voorstel voor de oprichting van een EOM gewijzigd. Het is nu gericht op de aanpak van fraude met EU-gelden. Het debat spitste zich toe op de vraag of het aangepaste voorstel wel op steun kon rekenen binnen de Eerste Kamer. 

Wel/niet instemmen
Tijdens het debat diende senator Schrijver (PvdA) een motie in die de regering verzoekt in de aanstaande JBZ-Raden zich positief uit te spreken over de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie. Senator Van Dijk (SGP) diende een motie in die de regering verzoekt in de aanstaande JBZ-Raden zich niet positief uit te spreken over de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie.  

lees meer...  

Bron : eerstekamer.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief