Nederland werkte in Uruzgan samen met kinderverkrachters

Gepubliceerd op: 20-12-2016

Tijdens de NAVO-missie (ISAF) in Uruzgan werkten de Nederlanders samen met lokale machthebbers die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik van minderjarige jongens.

Afbeelding verwijderdHet ongemoeid laten van dat misbruik leidt tot veiligheidsrisico’s, omdat de Taliban de slachtoffers ronselt voor zelfmoordaanslagen. Dat blijkt uit onderzoek van Brandpunt (KRO-NCRV) en het persbureau Agence France Presse (AFP).

De Nederlanders in Uruzgan werkten samen met politiecommandanten en krijgsheren die minderjarige jongens misbruikten. “In Nederland zou ik die man arresteren en hier moet ik er mee samen werken”, zegt een voormalig lid van de Koninklijke Marechaussee in de uitzending van vanavond over één van hen. Het misbruik werd volgens anonieme bronnen ook gepleegd in een met Nederlands geld gebouwd mortuarium, recht tegenover Kamp Holland. Een Uruzgan veteraan vertelt: “Ik heb er melding van gemaakt bij het Provinciaal Reconstructie Team. Iedereen wist ervan. (...) Het werd niet gebruikt als mortuarium maar om kinderen, jongetjes te misbruiken.”

lees verder...

Bekijk de uitzending vanavond om 21:10, op NPO 2

Bron : brandpunt.kro-ncrv.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief