Grootste landmachtoefening in jaren op de rails (video)

Gepubliceerd op: 12-1-2017

De eerste treinen met militair materieel denderen momenteel Polen binnen. De wagons staan vol pantserrups- en wielvoertuigen, bergingstanks en containers. Alles is bedoeld voor Bison Drawsko, de grootste landmachtoefening in jaren. De laatste trein arriveert naar verwachting medio volgende week.

Afbeelding verwijderdAan Bison Drawsko, genoemd naar de bizon in het brigade-embleem en oefenterrein Drawsko, nemen zo’n 3.600 Nederlandse militairen deel. Zij vormen samen met meer dan 900 militairen uit België, Canada, Duitsland, Estland, Polen en de Verenigde Staten een eenheid ter grootte van een brigade. Die staat onder bevel van brigadegeneraal Jan Swillens, commandant 43 Gemechaniseerde Brigade.

NAVO
Het draait in Polen niet alleen om het trainen van defensief en offensief internationaal optreden. De aanwezigheid benadrukt ook dat de NAVO er staat mocht dat nodig zijn, de zogenoemde geruststellende maatregelen. Daarnaast bereidt de oefening de krijgsmacht voor op deelname aan de multinationale battlegroup die vanaf maart als vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in Litouwen is. Bovendien is het een belangrijke stap richting deelname aan de NAVO-flitsmacht (Very High Readiness Joint Task Force) van 2018 tot 2020.

Veel materieel
Om goed beslagen ten ijs te komen, is er veel materieel nodig. Dat komt voornamelijk per spoor. De treinen vertrekken vanuit Steenwijk, om de hoek bij de thuishaven van 43 Gemechaniseerde Brigade als voornaamste speler. Ook vanuit Lettele, ’t Harde en Acht (bij Eindhoven) gaan in totaal zo’n 1.000 wagons oostwaarts. Hierop staan ook 600 voertuigen.

Lees meer en bekijk video.....

Bison Drawsko duurt tot 24 februari.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief