Nieuwe IGK

Gepubliceerd op: 8-2-2017

Afbeelding verwijderdDefensie heeft een nieuwe ombudsman. Wie een probleem op de werkvloer heeft, kan terecht bij Hans van Griensven. De nieuwe Inspecteur Generaal der Krijgsmacht (IGK) gaat de komende jaren op zoek naar het eerlijke verhaal van medewerkers. Luisteren en inlevingsvermogen zijn daarbij volgens de luitenant-generaal het allerbelangrijkste. “Mensen zijn ons belangrijkste kapitaal.”

“Als de baas erbij is, durft niet iedereen vrijuit te praten”
De landmachter neemt het stokje over van luchtmachtcollega Bart Hoitink, die met leeftijdsontslag is gegaan. Meer dan een ander uniform zal er volgens Van Griensven niet veranderen. “De IGK opereert boven de krijgsmachtsdelen. Daar ligt zijn kracht. We zijn een onafhankelijk en autonoom instituut. Door mijn positie kan ik helpen en met een andere blik naar een probleem kijken. Defensie kent veel regeltjes. Soms valt iemand tussen wal en schip. Tijdens bemiddelingen kan maatwerk soms tot een oplossing leiden. Verder wil ik meer in contact komen met de maatschappij buiten Defensie om de belangen van ons reserve-personeel en veteranen beter te behartigen.”

Van Griensven heeft 38 jaar ervaring bij Defensie. “Daardoor kan ik mij gemakkelijk verplaatsen in onze mensen. Zaken die hen bezighouden, houden mij ook bezig. ‘WiFi die niet werkt? Irritant hè!’ Alleen al empathie tonen helpt. Dat lost een probleem nog niet op, maar mensen voelen zich gesteund als je hun klacht serieus neemt.” In zijn vorige functie was Van Griensven plaatsvervangend chef plannen bij het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum. Hij is opgegroeid bij de landmacht. “Ik ken de systemen en medewerkers daar dus beter dan bij de marechaussee, luchtmacht of marine. Dat betekent dat ik mij daarop nog beter moet voorbereiden om te weten waarover ik praat of misschien 2 woorden meer nodig heb.”

 

Bron: De nieuwe landmacht

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief