Regels toekennen Draaginsigne Gewonden verruimd

Gepubliceerd op: 28-2-2017

De regels voor het toekennen van het Draaginsigne Gewonden (DIG) zijn verruimd. Een militair met ernstig psychisch letsel door herhaaldelijk of langdurige blootstelling aan de directe gevolgen van oorlogsgeweld, kan nu ook het insigne krijgen.

Afbeelding verwijderdEerder moest sprake zijn van lichamelijk of psychisch letsel door een direct op de persoon gerichte gevechtshandeling of geweldsuitoefening.

Dat wil zeggen dat onder anderen medische specialisten het insigne kunnen aanvragen. Voorwaarde is dat zij langdurig slachtoffers van oorlogsgeweld behandelden en daardoor psychisch letsel opliepen. Ook militairen met een posttraumatisch stress-syndroom (PTSS) door bijvoorbeeld het ruimen van massagraven komen in aanmerking voor het ereteken.

Dat geldt niet voor militairen met psychische schade doordat ze enkel getuige waren van gevolgen van oorlogsgeweld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vluchtelingenstroom of een schokkende gebeurtenis.

Adviescommissie
Een adviescommissie behandelt elke aanvraag individueel. De commissie kan aanvragen die eerder zijn afgewezen, opnieuw beoordelen. In die gevallen speelt de verruiming van de toekenningsregels voor het DIG een rol. Er hoeven dan geen nieuwe feiten en omstandigheden te zijn. Als die er wel zijn, moet een nieuwe aanvraag worden gedaan.

Lees verder...  

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief