Boxers Limburgse Jagers schieten met scherp

Gepubliceerd op: 13-3-2017

42 bataljon Limburgse Jagers schoot deze week als eerste eenheid met het Boxer-pantserwielvoertuig met scherpe munitie. Dat gebeurde in Duitsland op schietterrein Bergen-Hohne.

Afbeelding verwijderdDe oefening, die volgens plan verliep, maakt deel uit van het omscholingstraject van 13 Lichte Brigade. Hierbij wordt het Bushmaster gepantserd wielvoertuig verruild voor een combinatie van Boxers en nieuwe Mercedes-Benz soft top-terreinwagens.

De Bravo-compagnie van 42 Bataljon Limburgse Jagers mocht als eerste het nieuwe Protector M-151 wapensysteem uitproberen. Dat bestaat uit een .50 mitrailleur, gemonteerd in een speciale opbouw. Die maakt het mogelijk het wapen 'onder pantser' te bedienen, dus terwijl de bemanning in het voertuig zit. 

Schutter korporaal Jeroen had weinig problemen met het nieuwe schietsysteem, waarbij hij gebruik maakt van een joystick en een beeldscherm. In het bij de eenheid uitgefaseerde CV90-infanteriegevechtsvoertuig ging schieten ongeveer hetzelfde.

Voorbereiden Litouwen
De omscholing duurt volgens bataljonscommandant luitenant-kolonel Ralph Goossens 8 weken, waarvan er inmiddels 3 opzitten. Na de resterende 5 gaat de compagnie zich voorbereiden op de uitzending naar Litouwen als onderdeel van de geruststellende maatregelen van de NAVO in het oosten van het verdragsgebied. Die staat gepland voor half juli.

De twee andere infanteriecompagnieën van 42 Bataljon Limburgse Jagers schakelen later dit jaar over op de Boxer en de Mercedes-Benz soft top. Eind november is dit proces naar verwachting afgerond.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief