Militairen Havelte naar Litouwen

Gepubliceerd op: 22-3-2017

Het overgrote deel van de Nederlandse militairen vertrekt donderdag voor uitzending naar Litouwen.De meesten zijn gelegerd in Havelte. Ruim honderd militairen vertrekken vanaf vliegveld Eindhoven. Brigadegeneraal Jan Swillens van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte zwaait zijn mensen uit.

Afbeelding verwijderdZo’n 270 Nederlandse militairen maken deel uit van de NAVO-missie in de Baltische Staten en Polen. Ze gaan in fasen naar Litouwen. De eerste Nederlanders zijn al op de kazerne in Rukla, niet ver van de hoofdstad Vilnius.

De NAVO bouwt momenteel een troepenmacht op in deze voormalige Oostbloklanden. Achttien landen waaronder de VS, Duitsland, België en Noorwegen leveren militairen voor de missie enhanced Forward Presence (eFP).

Vier bataljons worden gestationeerd in Polen, Estland, Letland en Litouwen. Die moeten de Russen er van weerhouden deze landen binnen te vallen, zoals gebeurde op De Krim.

De Nederlanders vallen onder Duits commando. Verder maken eenheden uit België en Noorwegen deel uit van het bataljon in Litouwen. De voertuigen voor de missie Litouwen zijn vorige week verscheept vanuit de haven van Delfzijl. Het gaat CV-90 pantsergevechtsvoertuigen, Boxers pantservoertuigen, vrachtwagens en containers.

Bron : dvhn.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief