Medaille voor Border Security Team

Gepubliceerd op: 6-4-2017

Afbeelding verwijderd

Staatssecretaris Dijkhoff reikte vandaag de ‘Herinneringsmedaille Humanitaire hulpverlening bij Rampen met de gesp Egeïsche Zee 2016' uit aan 100 leden van het Border Security Team (BST). Het team bood hulp aan de Grieken bij het identificeren, screenen en registeren van migranten en hielp bij het terugkeerproces op Lesbos. Voor die inzet werden de medewerkers donderdag in Nieuwegein gedecoreerd.

De BST-medewerkers ondersteunden de Grieken van 1 juli tot en met 31 december 2016. In het registratiecentrum Vial op Chios screenden, identificeerden en registreerden zij de zojuist ‘aangelande’ migranten. Regelmatig zagen zij hoe mannen, vrouwen en kinderen in overvolle bootjes aan land kwamen na een gevaarlijke overtocht vanuit Turkije. Dijkhoff: “U heeft uw best practice neergezet, daar ben ik u dankbaar voor. Ik ben trots op u.”

Afbeelding verwijderdFRONTEX
Daarnaast voerde het BST grensbewaking uit op zee en op land, bracht migratiestromen in kaart en
onderkende signalen van mensensmokkel. Het werk werd verricht onder de vlag van het EU-agentschap Frontex dat lidstaten ondersteunt bij het bewaken van de buitengrenzen.

Het BST, onder leiding van de Koninklijke Marechaussee, bestond uit een mix van defensiepersoneel (marine, landmacht en het Commando Diensten Centra), medewerkers van de nationale politie, de Dienst Terugkeer en Vertrek, de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Met name door een mix van disciplines kon het BST een bijdrage leveren aan het hele traject dat migranten doorlopen. Het Border Security Team is momenteel met 22 man nog steeds actief op Chios.

Bron : kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief