Middendorp: nog steeds haat en oorlog

Gepubliceerd op: 6-5-2017

Afbeelding verwijderd"Het feit dat wij nu vrij zijn en die vrijheid vieren, wil niet zeggen dat de gruwelen van toen niet meer bestaan. Nog steeds is er haat, nog steeds is er oorlog." Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag tijdens het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Daar vindt elk jaar de herdenking van de capitulaties plaats.

Bob Hanley
´s Lands hoogste militair refereerde tijdens zijn toespraak aan zijn ontmoeting met Bob Hanley, een 95-jarige Canadese Veteraan. "Toen ik naast hem ging zitten, begon hij te vertellen over zijn tijd in Nederland. Hij werkte in de oorlog als technisch officier op het vliegveld in Eindhoven. Om daar - samen met zijn mensen - jachtbommenwerpers gereed te maken voor de luchtsteun aan de geallieerden."

Hanley zag in die tijd ook heel veel verdriet en ellende. Middendorp: "Onuitwisbare beelden, waar hij soms nog steeds nachtmerries van heeft. Zoals van het vernielen van de dijken door de nazi’s, of van uitgeputte ouders en kinderen met wie hij zijn rantsoen deelde, omdat ze niets meer te eten hadden."

Laatste theezakje
De Canadese veteraan vertelde Middendorp dat hij nooit meer de boerenfamilie vergat die hem hun allerlaatste theezakje gaf. "Het was koud, midden in de winter, en die mensen hadden zelf nauwelijks iets. Dat theezakje hadden ze vier jaar lang bewaard. Echte thee, speciaal voor degene die hun land kwam bevrijden", citeerde Middendorp Hanley.

"Op dat moment wilde ik heel veel zeggen tegen Bob. Dat hij zo dapper was bijvoorbeeld, om als 24-jarige jongen de oceaan over te steken om mensen die hij niet eens kende te bevrijden. Maar het enige wat ik op dat moment met een brok in de keel zei, was: thank you, thank you, thank you."

Middendorp roemde Hanley, verzetshelden, de nu dienende militairen en "al die mensen die door de jaren heen hun stem hebben laten horen; anderen hebben geholpen; waakzaam zijn geweest; de waarheid hebben onderzocht; liefde hebben gegeven of verschillen overbrugd. Zij bleven niet alleen geloven in de kracht van vrede, maar daar ook aan werken. Vrijheid zit niet alleen in de grote dingen. Vrijheid is niet uitsluitend iets van landen, of partijen. Vrijheid is van ons allemaal. Het is de omgang met elkaar. Het is herinneren. Het is doorgeven. Het is houden van. Vrijheid vraagt wat. Maar vrijheid geeft ook veel. En dat is die inzet meer dan waard."

Bevrijdingsfestivals
Traditiegetrouw vervoerde de Koninklijke Luchtmacht vandaag met helikopters 'Ambassadeurs van de Vrijheid'. Dit keer vlogen ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ en ‘De Staat’ per defensiehelikopter naar de bevrijdingsfestivals op verschillende plaatsen in het land.

Droge voeten
105 Brugcompagnie van de Koninklijke Landmacht zorgde er in Amsterdam voor dat de artiesten die optraden tijdens het Bevrijdingsconcert op de Amstel droge voeten hadden. De eenheid bouwde het podium op de brug en de platformen op het water.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief