Openbaar Ministerie pakt elke dag 40 rijbewijzen af

Gepubliceerd op: 14-5-2017

Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar bijna 15.000 rijbewijzen in beslag genomen. Dat zijn er zo'n 40 per dag. Vooral automobilisten die te hard hebben gereden of dronken achter het stuur hebben gezeten, moesten hun rijbewijs inleveren.

Afbeelding verwijderdDe rijbewijzen worden afgepakt na staandehoudingen van de automobilisten door de politie. Het OM besluit dan binnen tien dagen of het rijbewijs wordt ingehouden of teruggegeven.

Betrapt
Daarnaast worden ook rijbewijzen afgepakt van autobestuurders die door een flitspaal of trajectcontrole worden betrapt. Alleen worden deze niet meegeteld, omdat deze maatregelen via de rechtbank lopen. 

Drank op achter het stuur
Vorig jaar zijn 4747 rijbewijzen afgepakt vanwege ernstige snelheidsovertredingen. In 2013 waren dat er nog 3979. Het gaat dan om automobilisten die meer dan 50 kilometer te hard hebben gereden. 

Alcohol op achter het stuur leidde in 2016 tot 8323 ingenomen rijbewijzen. Een stuk minder dan in 2013. Toen ging het om 9919 ingenomen rijbewijzen. 

Beginnende automobilisten
Bij gevaarlijk rijgedrag kan de politie ook het rijbewijs innemen. Een kwart van de mensen die hun rijbewijs moesten inleveren, zijn beginnende bestuurders. Voor hen gelden strengere regels als het gaat om de hoeveelheid alcohol waarmee ze nog mogen autorijden.

Bron : RTL Nieuws/ ANP

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief