Hoe het is om tijdelijk op Schiphol te ondersteunen

Gepubliceerd op: 24-5-2017

De meivakantie is achter de rug en de zomerperiode staat voor de deur. De drukte op de luchthavens en met name op Schiphol blijft onverminderd hoog. De Koninklijke Marechaussee doet er alles aan om de operationele druk op de grens te verminderen en zo de wachttijden voor reizigers te beperken.

Afbeelding verwijderdHet eerste half jaar van 2017 komt er een groot aantal nieuwe collega's bij, wordt het reservistenbestand uitgebreid en neemt het aantal e-gates toe. Ook wordt vanuit het land extra capaciteit naar Schiphol gestuurd om de brigade Grensbewaking te ondersteunen in zogenoemde weekenddetachementen en vaste detachementen voor 3 maanden.

Wachtmeesters-1 Niels ter Schuur en Mareen van der Putten en wachtmeester Jasper Sturm werken normaal gesproken op de brigade Veluwe. Allen zien ze het nut dat ze voor 3 maanden op Schiphol moeten ondersteunen, maar ze stonden niet te popelen om hun werkplek te verruilen. Het werk en de omstandigheden zijn anders, de reistijd neemt toe of er moet 'verplicht' worden binnen geslapen en verlof opnemen is lastig. Ze werden naar eigen zeggen tijdig geïnformeerd over hun detachering, maar dat kan niet voorkomen dat de tijdelijke plaatsing invloed heeft op hun werk- en privéleven.

Niet blij
In eerste instantie was het drietal dan ook niet blij. Sturm: "Ik mis de ruimte en vrijheid. Maar ik sta er nu wel positiever in. Het team dat we ondersteunen was maar 5 man sterk. Ze hadden echt hulp nodig." Van der Putten voeg toe: "Ik begrijp dat we moeten helpen op Schiphol, maar ik vind het jammer dat het nog steeds noodzakelijk is. Ik heb soms het gevoel dat onze hulp hier als vanzelfsprekend wordt gezien. Toch staat iemand zijn privéleven wel op zijn kop, in mijn geval vanwege de reistijd." Ter Schuur had na 12 jaar Schiphol net gekozen voor een werkplek 'in het land': "Als je dan weer terug moet, baal je natuurlijk wel. Maar ik heb me erbij neergelegd. Drie maanden is immers ook zo voorbij."

Lees het gehele artikel in KMarMagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief