Bemanning Zr. Ms. Van Amstel helpt bij opruimen olievervuiling Curaçao

Gepubliceerd op: 6-6-2017

Willemstad – Ruim zeventig bemanningsleden van Zr.Ms. Van Amstel zijn zaterdag ingezet om olievervuiling op te ruimen aan de Noordkust van Curaçao. Bij Wacawa, Boca Ascension en in de St. Jorisbaai zijn verschillende ploegen van het M-fregat van de Koninklijke Marine bezig geweest olieresten op te ruimen.

Zr.Ms. Van Amstel is het stationsschip van Defensie in het Caribisch Gebied en ligt momenteel in de haven van Willemstad.

Gewapend met afvalzakken, harken, scheppen en voorzien van speciaal schoeisel en handschoenen, gingen de mannen en vrouwen van Zr.Ms. Van Amstel de kusten af. Je ziet de olieresten niet meteen, maar de marinemensen beginnen blijken bijvoorbeeld in Boca Ascension de olieresten overal te vinden. Vastgeplakt aan zwerfafval of zeewier, uitgesmeerd op een steen of al half weggezakt in het zand. Vele afvalzakken worden gevuld met vervuild materiaal. Het is hard werken in de tropische warmte en in de brandende zon.

De olie is waarschijnlijk afkomstig uit een olieraffinaderij in Trinidad waar eind vorige maand een olietank gelekt heeft. Eerder zijn ook olieresten aangetroffen op Bonaire, Klein Curaçao en op Aruba. Ook daar heeft personeel van Defensie in het Caribisch gebied meegeholpen met het opruimen of in kaart brengen van de vervuiling.

Bron: Defensie Caribisch Gebied

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief