Antilliaanse Schutterijleden krijgen Oorlogsherinnerings-kruis

Gepubliceerd op: 26-6-2017

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar vandaag ontvingen 3 voormalige leden van de Antilliaanse Schutterij het oorlogsherinneringskruis en 1 het mobilistatiekruis. Dat gebeurde op de vooravond van de Nationale Veteranendag.

Met de onderscheiding kregen de oudgedienden ook hun veteranenpas. De 4 kregen het eremetaal op marinekazerne Savaneta uit handen van luitenant-kolonel Timon van Dishoeck en de Waarnemend Gouverneur van Aruba, mevrouw Laclé-Dirks.

Afbeelding verwijderdTorpedo op het strand
Korporaal-schutter Elino Ricardo Winklaar, korporaal-schutter Jose Maria Dania, schutter Emeterio Angela en schutter Marcelino Gomez dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog op het eiland. Gomez ontving het Mobilisatie-Oorlogskruis. De overige drie het Oorlogsherinneringskruis.

Van Dishoeck bracht in herinnering hoe Schutter Gomez tijdens de oorlogsjaren protesteerde tegen het feit dat hij tijdens een wacht bedorven eten kreeg. Het leverde Gomez en zijn collega's 35 dagen streng arrest op Curaçao op.

Twee van de gedecoreerden maakten mee dat in 1943 een Duitse torpedo op het strand van Eagle Beach belandde door een fout. Schutter Dania zag de torpedo op het strand liggen en een collega-schutter erop dansen. "Gelukkig kan die het nog wel navertellen. 2 mariniers niet. Die kwamen om toen ze het explosief daarna probeerden te ontmantelen. U heeft de ontploffing van de torpedo gehoord toen u naar Savaneta reed", aldus Van Dishoeck. De Duitse onderzeeër vuurde niet alleen de misser af, maar voerde ook een succesvolle aanval uit op de Lago Raffinaderij.

Herinneringsmedaille
Daarnaast kregen 4 militairen de herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen met de gesp Haïti 2016. Die was voor hun humanitaire hulpverlening na de orkaan Matthew vorig jaar. Eind september, begin oktober raasde de orkaan over het Caribisch gebied. Eind september kon de bemanning van de Marinierskazerne Savaneta de bijstandsverlening aan het land Aruba stopzetten, omdat de schade meeviel. Maar niet op Haïti. Van 6 tot 30 oktober stak een deel van de militairen van marine en landmacht de bevolking van Haïti een helpende hand toe.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief