Politieposten bij joodse instellingen Amsterdam vervangen door camera's

Gepubliceerd op: 18-7-2017

Vijftien politieposten die de afgelopen jaren waren opgebouwd om joodse instellingen in Amsterdam te bewaken, verdwijnen vanaf vandaag. Scholen, musea en synagoges worden nu op afstand in de gaten gehouden door een 'geavanceerd' camerasysteem en een speciaal politieteam.

De politie zegt dat de camerabeelden 24 uur per dag worden bekeken. Daarvoor zijn 31 agenten beschikbaar. Tot nu toe werden 58 politiemensen ingezet voor de beveiliging.

Afbeelding verwijderd'Tijd moet het uitwijzen'
Ron van der Wieken, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, zegt geen redenen te hebben om aan te nemen dat de nieuwe vorm van beveiliging minder effectief is. "De tijd moet het uitwijzen. Onze voornaamste zorg is dat de camerabeelden ook inderdaad bekeken worden."

De camera's hangen inmiddels bij zo'n twintig joodse instellingen. Ze zijn volgens de politie heel goed wendbaar, kunnen nauwkeurig inzoomen en reageren als er ineens veel licht is, bijvoorbeeld bij een brand.

Speciale politiewagen
Het team van 31 agenten moet niet alleen de beelden monitoren, maar patrouilleert ook met een speciale politiewagen die op maat is gemaakt voor dit soort toezicht. De agenten moeten nauw contact onderhouden met de joodse gemeenschap, zodat ze weten wat er speelt.

Niet alle beveiligde instellingen zijn even tevreden over de maatregel. Sommige zijn bezorgd over de aanrijtijd van de politie als zich een incident zou voordoen. Politiecommissaris Gerald Oud Ammerveld, verantwoordelijk voor de bewaking, is op de hoogte van de zorgen. "Sommigen zijn wel wat sceptisch. Maar we weten inmiddels ook dat terroristen zich bij een aanslag niet laten weerhouden door een politiepost voor de deur."

Marechaussee blijft wel aanwezig
De extra bewaking werd in de zomer van 2014 ingesteld na de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Het besluit van de gemeente om over te gaan op camerabewaking, viel eind vorig jaar. Een deel van de beveiliging wordt vanuit de rijksoverheid verzorgd door de Koninklijke Marechaussee. Dat verscherpte toezicht blijft wel bestaan.

Bron : rtlnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief