Aantal inklimmers eerste halfjaar gedaald

Gepubliceerd op: 23-7-2017

Het aantal ‘inklimmers’ is het eerste half jaar van 2017 met acht procent gedaald ten opzichte van het eerste half jaar van 2016. ‘Inklimmers’ zijn vreemdelingen die illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk willen maken.

Dit jaar hebben tot nu toe 580 vreemdelingen geprobeerd te oversteek te maken. Het merendeel (68 procent) heeft de Albanese nationaliteit, maar ook Afghanen, Vietnamezen en Irakezen wagen de oversteek. Ter vergelijking: in het eerste half jaar van 2016 heeft de Koninklijke Marechaussee 630 vreemdelingen opgepakt.

Afbeelding verwijderdProef met helikopter en extra honden
De Koninklijke Marechaussee wil de pakkans nog verder vergroten, waardoor de controles nog effectiever zullen gaan worden. Daarom zet de Marechaussee als proef een helikopter in voor de controle op ‘inklimmers’. Binnenkort wordt deze proef geëvalueerd. Daarnaast krijgt de Marechaussee de komende anderhalf jaar tien extra migratiecontrolehonden. De eerste drie honden en hun geleiders gaan in het laatste kwartaal van dit jaar in opleiding.

Het aantal ‘inklimmers’ dat al werd aangetroffen voordat ze de boot naar het Verenigd Koninkrijk bereikten, groeide van 83 procent in 2016 naar 93 procent in 2017. De overige ‘inklimmers’ werden bij aankomst aan de andere zijde van het Kanaal door de Britse autoriteiten ontdekt. Deze stijging van het deel van de ‘inklimmers’ dat al in Nederland wordt aangetroffen laat zien dat de controles effectiever zijn geworden.

Informatiecampagne in Albanië
Deze week is in Albanië een informatiecampagne gestart om Albanezen duidelijk te maken dat het geen zin heeft om naar de Europese Unie te komen voor asiel of illegaal werk.  Velen van hen komen naar aanleiding van verkeerde informatie van onder andere mensensmokkelaars naar West-Europa op zoek naar betere economische perspectieven. De campagne is een samenwerkingsproject van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De ‘inklimcijfers’ zijn onderdeel van de kerncijfers asiel en migratie die maandelijks worden gepubliceerd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De cijfers met betrekking tot inklimmers worden ieder kwartaal gepubliceerd.

Bron : rijksoverheid.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief