Stiptheidsacties op Eindhoven Airport?

Gepubliceerd op: 3-8-2017

De vakbonden hebben hun leden bij de Koninklijke Marechaussee opgeroepen vrijdag stiptheidsacties te houden op onder meer Eindhoven Airport. Vijf vragen en antwoorden. 

Afbeelding verwijderd1. Waar gaat het conflict over?
Na drie jaar praten zitten de onderhandelingen over een cao tussen bonden voor Defensiepersoneel en demissionair minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie muurvast. De bonden en veel van hun leden vinden dat militairen beloond moeten worden voor het zware werk in deze gevaarlijke tijden, met onder meer een substantiële loonsverbetering. ,,Maar de algehele staat van Defensie baart ons ook ernstig zorgen door alle bezuinigingen en reorganisaties", aldus voorzitter Sven Schuitema van de Marechaussee  Vereniging, woordvoerder van Defensiepersoneel in Actie. 

2. Waar komen de werkonderbrekingen ineens vandaan?
90 procent van de vakbondsleden heeft het tegenbod van de minister (2 procent loonsverhoging) weggehoond. Daarmee wordt maar net de stijging van de pensioenpremie gecompenseerd. Beide partijen willen niet bewegen, de impasse is compleet. En dus gingen de bonden acties voorbereiden. 

Na voorzichtige demonstraties tijdens de Nijmeegse Vierdaagse stoken de bonden het vuurtje nu op. Donderdag begint dat op Schiphol: daar stoppen de marechaussees met het uitschrijven van bonnen voor kleinere vergrijpen. Die actie wordt over het hele land uitgerold, ook op de kazerne in Oirschot. Vrijdag volgt dan de stiptheidsactie op de vliegvelden in Eindhoven en Rotterdam.

3. Wat doet de Koninklijke Marechaussee op Eindhoven Airport?
Marechaussees zorgen voor de veiligheid op het vliegveld. ,,Daar doen we geen concessies aan", aldus Schuitema. De bagagecontrole is een taak van de douane, die gaat gewoon door. Wel controleert de marechaussee de paspoorten van reizigers van of naar landen buiten de Schengen-zone van 22 landen. Vrijdag zijn vluchten naar acht van die bestemmingen (zoals Londen, Manchester, Belgrado, Antalya) gepland.  

4. Wat houden de acties in?
De vakbondsleden is gevraagd zich vrijdag exact aan de wet- en regelgeving te houden. ,,Daardoor zal de controle van een paspoort nu seconden langer duren. En iedereen wordt gecontroleerd, ook al kennen de marechaussees hun vaste reizigers van gezicht", aldus Schuitema. Hij verwacht niet dat de actie tot lange wachtrijen leidt. ,,Het is ook niet onze bedoeling om burgers te pesten. We willen aantonen dat er actiebereidheid is. En als de minister niet met iets komt, dan komt Schiphol aan de beurt. Daar heeft zo'n actie wel meteen gevolgen voor de reiziger." 

5. Wat doet Eindhoven Airport daar aan? 
Een woordvoerster van Eindhoven Airport zegt 'op dit moment geen inschatting te kunnen maken van de eventuele consequenties voor onze passagiers'. Vooralsnog zijn er dan ook nog geen extra maatregelen. 

Bron : bd.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief